in

Kurti ne mari za poruke sa Zapada: Ne može se formirati ZSO, može nešto slično planinskom udruženju!

aljbin kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da zahtevi za jednoetničko udruživanje poput Zajednice srpskih opština, ne dolaze od običnih ljudi, već od političara i severnih suseda, prenosi Koha.

Ponovio je da tzv. Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi, kako je definisano i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO, Kurti je rekao da Kosovo ima funkcionalnu Asocijaciju opština.

-Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinarskog udruženja ’Rugova’. Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015.- rekao je Kurti.

Dodao je da Kosovo podržava prava manjina i da je protiv marginalizacije ili diskriminacije.

-Čini mi se da zahtev za etničkim udruživanjem, koji je aktuelan već skoro deceniju, ne potiče od običnih ljudi, već od političara i naših severnih susjeda- rekao je Kurti, a prenela Koha.

Kosnet je izjavio da Priština ima obavezu da uspostavi ZSO i da obe strane u dijalogu imaju obavezu da poštuju postignute dogovore i obaveze.

Ranije danas je ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot izjavio je da njegova zemlja podržava Zajednicu srpskih opština, jer je njeno formiranje potpisano u sporazumu tokom dijaloga Beograda i Prištine, preneli su prištinski mediji.

(Sputnjik)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

marija zaharova

ZAHAROVA OPTUŽUJE: “Amerika otvoreno potkopava mir na Balkanu!”

DANSKI FUDBALSKI SAVEZ OBJAVIO VAŽNU VEST: Eriksenu će da ugrade uređaj koji spašava život…