in ,

DANSKI FUDBALSKI SAVEZ OBJAVIO VAŽNU VEST: Eriksenu će da ugrade uređaj koji spašava život…

“Ovaj uređaj mu je nužan nakon što je preživeo srčani udar zbog srčane aritmije. Kristijan je prihvatio ovo rešenje, koje su predložili svi domaći i strani stručnjaci.”

Danski fudbalski savez objavio je važnu novost u vezi s Kristianom Eriksenom.

– Nakon što je Kristian prošao niz srčanih pregleda, specijalisti kardiolozi bolnice u Kopenhagenu odlučili su da će mu ugraditi ICD.

Ovaj uređaj mu je nužan nakon što je preživeo srčani udar zbog srčane aritmije. Kristian je prihvatio ovo rešenje, koje su predložili svi domaći i strani stručnjaci.

Šta je ICD, koji će ubuduće imati Eriksen?

Ugradni kardioverter defibrilator (engl. implantable cardioverter defibrilator – ICD) je elektronski uređaj sličan elektrostimulatoru srca koji se ugrađuje ispod kože pacijenta.

Srčani zastoj (arest) ili nagla srčana smrt javlja se kada abnormalni srčani ritam, poput ventrikularne tahikardije (VT) ili ventrikularne fibrilacije (VF), sprečava normalan srčani rad i cirkulaciju krvi do mozga i ostalih važnih organa. Te opasne aritmije bez upozorenja mogu biti fatalne u nekoliko minuta, stoga ih je teško ili nemoguće lečiti uobičajenim metodama – navodi Index.hr.

ICD, ponekad popularno zvan defibrilator, uređaj je napajan posebnom baterijom koji značajno povećava preživljavanje u slučaju pojave ovakvih aritmija. ICD ne može da spreči nastanak aritmije, ali je može uspešno detektovati i tretirati i tako povratiti normalan srčani ritam i spasiti život.

Kasne komplikacije u vezi s ICD-om

Međutim, ugradnja ICD-a donosi mogućnost niza komplikacija kao što su:

infekcija na mestu ugradnje – obično se celi sistem mora izvaditi i ponovno implantirati s druge strane nakon što se reši infekcija
disfunkcija elektrodi – elektrode su najosjetljiviji deo ICD-a te pritom jake mehaničke sile spolja mogu pomeriti ili slomiti elektrodu, što zahteva novi operativni zahvat i zamenu elektrode
neadekvatna detekcija i isporuka električnog šoka
preuranjeno pražnjenje baterije ICD-a

Uputstva pacijentima nakon ugradnje defibrilatora

Nakon ugradnje ICD-a, potrebno je dolaziti na redovne lekarske preglede, koji se obavljaju svakih 3-6 meseci. Na kontrolnom pregledu radi se potpuno bezbolna kontrola uređaja posebnim programatorom. ICD je uređaj koji radi na principu bežične tehnologije tako da je vrlo jednostavno moguće testirati i dodatno podešavati uređaj, a da se pri tome ne mora otvarati rana.

Ako je pacijent osetio isporuku šoka od ICD-a, potrebno je da se odmah javi u bolnicu gde je uređaj ugrađen. Tamo će lekari utvrditi zašto je došlo do isporuke električnog šoka i da li je potrebno dodatno podešavanje uređaja ili uvođenje dodatnih lekova.

Strah od kardioverter defibrilatora

Neki pacijenti opisuju isporuku šoka kao vrlo neprijatnu i bolnu. Međutim, većina pacijenata toleriše ovu neugodnost, jer spašava život. Neki pacijenti osećaju se anksiozno i depresivno zbog zavisnosti od uređaja ili od straha da uređaj može da zataji. Razgovor s lekarom ili psihologom može biti od pomoći.

Ograničenje u upravljanju vozilima

Nakon ugradnje ICD-a, potrebno je slediti uputstva lekara u vezi s vožnjom. Zbog toga što VT i VF najčešće kod pacijenata izazivaju gubitak svesti, moguće je izgubiti kontrolu nad vozilom u vožnji. Generalno su preporuke: upravljanje vozilom je dozvoljeno sedam dana nakon ugradnje ICD-a i ne preporučuje se da se vozi šest meseci nakon isporuke ICD šoka. U svakom slučaju, potrebno je savetovati se sa svojim kardiologom u vezi s upravljanjem vozilom.

Mobilni telefon se mora koristiti na suprotnoj strani od defibrilatora

Kako rad ICD-a zavisi od adekvatnog registrovanja električne aktivnosti srca, važno je izbegavati jaka elektromagnetska polja koja bi mogla ometati rad kardioverter defibrilatora. Mobilni telefon mora se koristiti na suprotnoj strani od ICD-a. Uređaji u domaćinstvu (TV, radio, toster, mikrovalna) mogu se najnormalnije koristiti pod uslovom da su ispravni. Međutim, što se tiče elektromagnetnih bezbednosnih sistema na ulazima u prodavnice, sudnice, aerodrome i ostala područja od visoke bezbednosti, preporuka je ne zadržavati se u prolasku kroz slične uređaje, odnosno proći kroz njih normalnom brzinom, izbegavati stajanje u njihovoj blizini.

Rendgen i ultrazvuk ne ometaju rad, ali to rade magnetska rezonanca i tretman bubrežnih kamenaca

Medicinski pregledi poput rendgena, kompjuterizirane tomografije (CT) i ultrazvuka (UZV) ne ometaju rad ICD-a, ali magnetska rezonancija (MR) može ometati rad ICD-a i stoga je treba izbegavati. Isto može napraviti i litotripsija, koja se koristi pri tretiranju bubrežnih kamenaca, i transkutana elektroneurostimulacija (TENS) kao metoda lečenja boli.

Pacijenti su dužni da obaveste sve medicinske radnike (lekari, stomatolozi, medicinske sestre, inžinjeri) da su nosioci kardioverter-defibrilatora kako bi se pomno planirali medicinski zahvati.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

aljbin kurti

Kurti ne mari za poruke sa Zapada: Ne može se formirati ZSO, može nešto slično planinskom udruženju!

horoskop

Dnevni horoskop za 18. jun 2021. godine