in

Kurti želi da preuzme sever: Premijer privremenih institucija u Prištini kaže da će “Republika Kosovo biti svuda”

kosovska mitrovica

Pripremamo se za sve. I nismo u četvrtoj godini vlade, već je 100. dan. Verujem da će “Republika Kosovo” biti prisutna svuda.

Tako je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odgovorio na pitanje da li će posetiti sever Kosova. Podvlačeći crtu o učinku svog kabineta u prvih sto dana, Kurti je praktično razotkrio da neće odustati od plana da sever pokrajine potčini Prištini, čemu su stremili i njegovi prethodnici. A u poslednje vreme je učestalo zveckanje oružjem, napadi na Srbe, najavljuje se značajno uvećanje vojnog budžeta, sve uz uporno odbijanje da se formira Zajedica srpskih opština.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, međutim, kaže da je reč o još jednoj od “briljantnih” Kurtijevih izjava kojom potvrđuje da nema ideju kako da učini boljim ni život Albanaca u našoj južnoj pokrajini, a kamoli Srba:

Umesto toga preti praznom puškom, pošto se ništa od onoga što govori neće dogoditi. Pogotovo neće silom preuzeti sever KiM, a on odlično zna i zašto to ne može i ne sme.

Stefanović je istakao i da Kurti svojim izjavama o ZSO, na čije se formiranje Priština obavezala, još jednom potvrđuje da je Briselski sporazum i danas kost u grlu prištinskoj administraciji, iako su ga sami potpisali:

Hoću i da ga podsetim da ne postoji nikakva “Republika Kosovo”, a zahvaljujući predsjedniku Vučiću, kog kosovski Albanci označavaju kao glavnog protivnika ove ideje, danas su samo još dalje od svojih ciljeva.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ima poruku za premijera privremenih prištinskih institucija:

– Dobro smo razumeli poruku Kurtija da je “spreman na sve”, samo ga molimo da se ne igra pitanjem bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i neka se seti šta narod misli o njemu, kada je početkom godine pokušao da prošeta ovim delom pokrajine.

On je istakao da se politika ne može graditi na mržnji i animozitetu prema svemu srpskom:

Zato je Kurtiju bolje da se, umesto za sever pokrajine, sprema za Brisel, gde ga očekuju teški razgovori o svim otvorenim pitanjima, umesto što energiju troši na jalove pretnje.

Penzionisani general-major i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač kaže da nova vlast tzv. Kosova ne krije nameru da “reintegriše sever” u svoj sistem, ali smatra da to nije plan za blisku budućnost:

Njihov je cilj da preuzmu i upravljanje i kompletnom administrativnom linijom kako bi zaokružili svoju “državnost”. U ovom trenutku sve to rade kroz zastrašivanje našeg naroda, što je moglo da se vidi i kroz dešavanja na Gazimestanu na Vidovdan. Kurti ne radi ništa sam, već ima podršku saveznika Velike Britanije, Nemačke i SAD. Verujem, ipak, da će država naći mehanizme da se zaštiti naš narod.

Priština je dosad nekoliko puta imala “generalne probe” upada na sever KiM. Najaktivniji su bili 2018, kada su demonstrirali silu četiri puta. Te godine su uhapsili i tadašnjeg direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića usred Mitrovice.

Za plan “osvajanja” severa naše obaveštajne službe znaju već duže, a deo informacija dobile su od ruskih kolega. Tako je otkriveno da su tzv. Kosovske bezbednosne snage, uz logističku podršku Amerikanaca spremale upad, u tajnoj operaciji pod kodnim imenom “Zlatna sablja”.

Prema tim informacijama, obuka pripadnika KBS obavljala se u bazama “Film siti” u Prištini i “Pomazatin” nadomak Kosova Polja. Otkriveno je i da su u obuku KBS bili uključeni i hrvatski veterani koji su učestvovali u progonu više od 250.000 Srba iz Krajine u zločinačkoj akciji “Oluja”. Oni su, pokazuju podaci, do KiM stizali preko Crne Gore i uz prećutnu saglasnost NATO. Operacija “Zlatna sablja” zamišljena je kao efikasno zauzimanje severa KiM, uspostavljanje faktičke vlasti Prištine na celoj teritoriji pokrajine i odsecanje Srba od centralne Srbije.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ana brnabic

Brnabić na forumu u Prespi: Riker nije pomenuo međusobno priznanje Beograda i Prištine

O varijanti Delta