in ,

Cene hrane porasle najbržim tempom u poslednjih 10 godina! Izveštaj UN donosi podatke globalno, evo šta stručnjaci predviđaju

Globalne cene hrane u maju su skočile za 39,7 odsto, što je najveći mesečni porast od oktobra 2010. godine, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Indeks cena hrane (FAO) Organizacije za hranu i poljoprivredu prati cene različitih vrsta hrane, uključujući žitarice, uljarice, mlečne proizvode, meso i šećere.

Svih pet komponenti indeksa poraslo je podstaknuto rastom biljnih ulja, žitarica i šećera. Indeks je tako skočio na najviši ukupni nivo od septembra 2011. godine.

Povećani troškovi rezultat su rastuće potražnje u nekim zemljama i stagnacije proizvodnje.

Poremećaji tržišta i snabdevanja zbog ograničenja kretanja uticali su na lokalnu nestašicu i rast cena, a stručnjaci upozoravaju da će velika potražnja i niska proizvodnja dovesti do porasta inflacije kako se ekonomije izvlače iz blokada.

Međutim, neke industrije mogle bi se snažno oporaviti. FAO predviđa da će ovogodišnja proizvodnja žitarica biti rekordno visoka, što bi moglo pomoći u ublažavanju pritiska na rast cena.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

pariz policija

Srbin u Francuskoj držao telo svoje majke u kovčegu sedam godina, a sve kako bi dobijao njenu penziju. Evo zašto sam se prijavio policiji

pecanje plastike amsterdam

Holanđani recikliraju čak i toaletni papir! I to korišćen… Evo kakva je njihova računica i koje tehnologije koriste