in

Napravite sami: Najbolji prirodni sprej protiv komaraca

Koliko god voleli leto, komarce je gotovo pa nemoguće izbeći. Ne samo što su dosadni, nego što ih iz godine u godinu sve više ima i čini se kao da je ubod komarca svake godine sve bolniji. Šta uraditi? Jedna od najboljih stvari jeste korišćenje spreja protiv ovih krvopija, a evo kako da napravite i jedan koji nije štetan za kožu, ima prekrasan miris, a komarci ga ne podnose.

Sastojci

  • 80 ml kokosovog ulja
  • 90 ml destilovane vode
  • eterično ulje čajevca (čajno drvo), ruzmarina, lavande, narandže…

Priprema

Potrebno je da kokosovo ulje bude tečno – ukoliko ga držite na sobnoj temperaturi, postoji veoma velika šansa da se otopilo. Ako nije, zagrejte ga malo, sve dok ne postane tečno. Pomešajte ulje i vodu i izmešajte mikserom. Nakon toga, mešavini dodajte do 20 kapi eteričnih ulja, navedenih iznad (u ovoj razmeri vode i ulja, maksimalno je dozvoljeno ukupno 75 – 80 kapi eteričnih ulja). Ponovo izmešajte mikserom pa dobijenu smesu naspite u bočicu sa raspršivačem. Sprej je odmah spreman za upotrebu.

Napomena: Ulje čajevca ima antiseptička svojstva pa je obavezno da ono bude jedno od ulja koje ćete korisiti u pravljenju spreja.

Osim njega, možete birati eterična ulja po želji, ali je najbolje da ipak birate ona koja imaju nešto “jači” miris (to su upravo ova koja smo naveli iznad, ali ne morate koristiti sva – dovoljno je ulje čajevca i još jedno jačeg mirisa. Eterično ulje eukaliptusa još je jedna odlična opcija). Takođe, najbolje je koristiti destilovanu vodu, jer će sprej biti dugotrajniji.

(MiniMagazin)

Napisao MiniMagazin

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

uragan

Prognozira se još jedna razarajuća sezona uragana na Atlantiku 2021.

zoran kesic kolumne

Zoran Kesić: Da se popravimo!