in ,

SAMO FLAŠIRANA VODA?: Kada ovo pročitate mogli biste da se predomislite…

Ako mislite da je flaširana voda puno bolji izbor od vode sa česme, daleko ste od istina.

Studije iz Nemačke pokazuju da osim već poznatog BPA (bisfenola A), flaširana voda može sadržati i preko 20.000 drugih otrovnih hemikalija.

Među njima je i dietilheksil fumarat (DEHF) – hemikalija koja ometa rad ljudskog hormonalnog sistema.

Do otkrića su došli Martin Wagner i njegov kolega Jorg Oehlmann sa univerziteta Gete u Frankfurtu, zajedno s timom istraživača s Nemačkog Federalnog Instituta za hidrologiju.

Koristeći najnovije tehnologije proučavali su 18 vrsta flaširane vode na prisutnost hemikalija koje ometaju rad endokrinog sistema (EDC).

U testiranoj vodi identifikovali su više od 24.520 različitih hemikalija.

Među svim hemikalijama, naučnike je najviše zabrinula prisutnost  DEHF-a – hemikalije koja se koristi za poboljšanje fleksibilnosti plastičnih boca.

Ustanovljeno je da je upravo ona izazvala najveću anti-estrogensku aktivnost, što je veoma zabrinjavajuće.

Ostale hemikalije u tragovima takođe su pokazale antagonističku aktivnost, što znači da i one remete rad hormonalnog sistema.

Objavljena studija objašnjava da je 13 od 18 testiranih vrsta vode pokazalo značajnu anti-estrogensku aktivnost.

Za 16 od 18 uzoraka ustanovljeno je da blokiraju androgene receptore u telu za zapanjujućih 90 posto.

Plastične boce nisu sigurne za upotrebu


U flaširanoj vodi pronađeno je nekoliko hiljada hemikalija štetnih za naš hormonalni sistem, što znači da plastika uopšte nije sigurna za upotrebu (na što već odavno upozoravamo).

Očgledno je da DEHF nije jedina hemikalija koja uzrokuje značajnu štetu endokrinom sistemu, s obzirom na to da tim ovu hemikaliju nije mogao označiti kao posebno anti-androgensku.

To sugeriše da postoji i neka druga hemikalija ili kombinacija hemikalija, koje se otpuštaju u flaširanu vodu iz plastike i ometaju rad naših hormona.

„Korišćenjem autentičnih metoda, potvrdili smo identitet i biološku aktivnost DEHF-a i dodatnih izomera dioktil fumarata i maleata“ – objavili su istraživači.

„S obzirom na to da je DEHF anti-estrogenska, ali ne i anti-androgenska supstanca, zaključili smo da postoji dodatna, još neidentifikovana hemikalija koja mora doprinositi antagonističkom učinku flaširane vode“.

Nakon ovih revolucionarnih otkrića možemo zaključiti da su potrebna daljnja istraživanja hemikalija koje se otpuštaju iz plastike u našu hranu i vodu, razmera tog problema i njihovog uticaja na naše zdravlje.

S obzirom na to da vladine agencije sigurno se neće zainteresovati za ovakva istraživanja, nezavisna naučna javnost će jednostavno sama morati da preuzme tu ulogu.

“Ovo je tek početak identifikacije jedinjenja koja se nalaze u ambalažnim materijalima, a ometaju endokrini sistem.“ kaže Bruce Blumberg sa univerziteta Kalifornija.

Dodaje, da će ovaj tip analize biti jako važan za naše buduće razumevanje kojim smo to hemikalijama rutinski izloženi i koje od njih predstavljaju opasnost za naš hormonalni sistem.

U međuvremenu, preporuka je da izbegavate plastičnu ambalažu koliko god je to moguće. Umesto plastičnih, koristite staklene bočice za vodu.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zukorlić

ZUKORLIĆ: “Presuda je doneta, pozvali su PRISTALICE DA ME UBIJU! Datum moje smrti je već određen”

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 02. jun 2021. godine