in

Amiotrofična lateralna skleroza -ALS: oštećenje neurona je nestalo korišćenjem novog jedinjenja!

ALS Amiotroficna lateralna skleroza

Naučnici identifikovali prvo jedinjenje za popravljanje oštećenih moždanih ćelija u paralizujućoj bolesti,

  • Novo jedinjenje cilja na neurone koji pokreću dobrovoljno kretanje
  • Posle 60 dana lečenja, bolesne moždane ćelije izgledaju kao zdrave ćelije
  • Potrebno je više istraživanja pre započinjanja kliničkog ispitivanja


Čikago i Evanston – Naučnici Nortvestern univerziteta identifikovali su prvo jedinjenje koje eliminiše kontinuiranu degeneraciju gornjih motornih neurona koji ključno doprinose ALS (amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi), brzoj i fatalnoj neurodegenerativnoj bolesti koja parališe svoje žrtve.

Pored ALS, degeneracija gornjeg motornog neurona rezultira i drugim bolestima motornih neurona, kao što su nasledna spastična paraplegija (HSP) i primarna lateralna skleroza (PLS).

U ALS umiru nervne ćelije u mozgu koje pokreću pokret (gornji motorni neuroni) i nervne ćelije koje kontrolišu mišiće u kičmenoj moždini (donji motorni neuroni). Bolest rezultira brzo napredujućom paralizom i smrću.

Do sada nije bilo leka ili lečenja moždane komponente ALS, kao ni lekova za pacijente sa HSP i PLS.

„Iako su gornji motorni neuroni odgovorni za pokretanje i modulaciju pokreta, a njihova degeneracija je rani simptom u ALS-u, do sada nije postojala opcija lečenja za poboljšanje njihovog zdravlja“, rekla je autorka Hande Ozdinler, vanredni profesor na neurologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northvestern Feinberg. “Identifikovali smo prvo jedinjenje koje poboljšava zdravlje gornjih motornih neurona koji su bili oštećeni ovom bolešću.”

Studija je objavljena u prestižnoj publikaciji Clinical and Translational Medicine 23. februara.

Ozdinler je sarađivao na istraživanju sa autorom studije Richardom B. Silvermanom, Patrickom G. Rianom / Aon profesorom hemije na Nortvesternu.

Studija je započeta nakon što je Silverman identifikovao jedinjenje, NU-9, razvijeno u njegovoj laboratoriji zbog njegove sposobnosti da smanji pogrešno slaganje proteina u kritičnim ćelijskim linijama. Jedinjenje nije toksično i prelazi krvno-moždanu barijeru.

Jedinjenje NU-9 bavi se dvama važnim faktorima koji uzrokuju da gornji motorni neuroni obolevaju od ALS: pogrešno slaganje proteina i nakupljanje proteina unutar ćelije. Proteini se na jedinstveni način presavijaju; kada se pogrešno uklone postaju toksični za neuron. Ponekad se proteini agregiraju unutar ćelije i uzrokuju patologiju kao u patologiji TDP-43. Ovo se dešava u oko 90% svih mozgova pacijenata sa ALS i jedan je od najčešćih problema u neurodegeneraciji.

Istraživački tim počeo je da istražuje da li će NU-9 moći da pomogne u popravljanju gornjih motornih neurona koji postaju bolesni zbog povećanog pogrešnog sklapanja proteina u ALS. Rezultati na miševima su bili pozitivni. Naučnici su sledeće izveli eksperimente kako bi otkrili kako i zašto su bolesni gornji motorni neuroni povratili svoje zdravlje.

Novo jedinjenje vraća neurone u stanje potpuno zdravih neurona

Nakon primene NU-9, i mitohondrije (ćelijski proizvođač energije) i endoplazmatski retikulum (ćelijski proizvođač proteina) počinju da vraćaju svoje zdravlje i integritet što rezultira poboljšanim zdravljem neurona. Gornji motorni neuroni su bili netaknutiji, njihova ćelijska tela su bila veća i dendriti nisu bili ispunjeni rupama. Prestali su toliko da se degenerišu da su oboleli neuroni postali slični zdravim kontrolnim neuronima nakon 60 dana lečenja NU-9.

Vrhovni komandanti pokreta

„Poboljšanje zdravlja moždanih neurona važno je za ALS i druge bolesti motornih neurona“, rekao je Ozdinler.

Gornji motorni neuroni su glavni zapovednici pokreta mozga. Oni nose poruku mozga koja ulazi u kičmenu moždinu kako bi pokrenula dobrovoljno kretanje. Degeneracija ovih neurona narušava vezu od mozga do kičmene moždine i dovodi do paralize kod pacijenata.

Donji motorni neuroni imaju direktne veze sa mišićima, kontrakujući mišić za izvršenje pokreta. Dakle, aktivnost donjeg motornog neurona delimično kontrolišu gornji motorni neuroni.

Ozdinler i kolege će sada završiti detaljnija toksikološka i farmakokinetička ispitivanja pre započinjanja kliničkog ispitivanja faze 1.

Studija je finansirana grantom R01 AG061708 od Američkog Nacionalnog instituta za starenje Nacionalnih zdravstvenih instituta, NUCATS, Nortrvestern Univerziteta, Les Turner ALS fondacije i nagrade ALSA TREAT ALS.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

46 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dominik Tim eliminisan na startu Rolan Garosa

Vladika Grigorije

Episkop Grigorije demantovao Krivokapića: Niko sa strane nije hteo da spreči izbor Joanikija za Mitropolita!