in

Priština najavljuje početak formiranja instituta za ratne zločine

Aljbulena Hadziu

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu najavila je osnivanje Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

„Upravo smo formalizovali radnu grupu za izradu koncepta dokumenta za osnivanje Instituta“, rekla je Hadžiu, prenosi Kossev.

Formiranje ovog instituta jedno je od predizbornih obećanja Samoopredeljenja, a deo je i programa vlade.

Kako Hadžiu otkriva, deo ove radne grupe, pored političkih zvaničnika, biće i predstavnici civilnog društva, konsultanti, lokalni eksperti i građani koji su, kako navodi, dobrovoljno dokumentovali ratne zločine tokom poslednjih 20 godina.

„Ministarstvo pravde ostaje otvoreno za saradnju i konsultacije sa svima koji mogu i žele da doprinesu ovom procesu“, rekla je ona.

Pozvala je sve građane, organizacije i ostale koji poseduju dokumenta, svedočenja, istraživanja da su počinjeni zločini da ih pošalju na ovu adresu dokumentimi.md@rks-gov.net.

Vlada Aljbina Kurtija zajedno sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani najavlila je u više navrata pokretanje tužbe za genocid protiv Srbije.

U prošlosti je već postojao institut za istraživanje ratnih zločina na Kosovu koji je zatvoren zbog izostanka rezultata, ako se izuzme objavljivanja desetak monografija o broju ubijenih i nestalih Albanaca, i onom što je predstavljeno kao ekonomska šteta i uništavanje kosovske kulturne baštine nasuprot „srpskog agresora“, piše Kossev.

(Kossev, N1)

Napisao Kossev

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Novak Djokovic

Novak Đoković proslavlja 34. rođendan!

aleksandar rakovic

Raković: Srbi ujedinjeni, a i Makedonci s nama ukoliko žele (VIDEO)