in

Raković: Srbi ujedinjeni, a i Makedonci s nama ukoliko žele (VIDEO)

U poznatoj makedonskoj emisiji „Vo centar“ Vaska Eftova bio je gost srpski istoričar dr Aleksandar Raković. Vrlo zanimljiv razgovor o raznim temama trajao je jedan sat. Raković je u emisiji više puta istakao da govori samo u svoje ime i da iznosi sopstvene stavove.

Na pitanje Eftova da li je ideolog srpskog sveta, kao što piše zagrebačka, podgorička i sarajevska štampa, Raković je odgovorio da mu je kompliment što zagrebačke, podgoričke i sarajevske novine pišu da je ideolog srpskog sveta. Raković je kazao da je o novom ujedinjenju Srbije, Crne Gore i Srpske počeo javno da govori 2013, da u svojim knjigama o tome piše od 2015, a da je u međuvremenu ta ideja ušla u glavni tok srpske javnosti.

Pritom, Raković je podsetio da je „srpski svet“ odnosno „srpski svijet“ pojam koji je postao popularan od kad je Nacionalna IN4S televizija počela da emituje istoimenu emisiju na Vidovdan 2020. Od momenta kada su taj stav o srpskom ujedinjenju, pa i kroz pojam srpski svijet, od 2020. počeli da zastupaju neki ministri u Vladi Republike Srbije – to više nije samo stav iz naučne literature, sa stručnih skupova, raznih foruma i diskusija s kolegama koji se isto zalažu za srpsko ujedinjenje.

S tim u vezi, Eftov je potom kazao da je bugarski istoričar Vojin Božinov nedavno u svojoj knjizi objavio da su Rakovićevi putokazi za srpsko delovanje u Republici Makedoniji opasnost za bugarske interese. Raković je kazao da je kolegi Božinovu odgovorio naučnom kritikom, da bi Bugari razumjeli kako su svojom krivicom doživjeli brodolom u Makedoniji. Naime, srpstvo i makedonizam mogu zajedno, dok se bugarizam i makedonizam kose. Dalje, Makedonci su oblikovani kao kulturološki Jugosloveni. Makedonsko-bugarska jezička bliskost pokazala se kao nedovoljna spona dok su srpsko-makedonske kulturološke bliskosti bile važnije.

Eftov je pitao Rakovića i o njegovim čestim javnim nastupima u Republici Makedoniji dok je na vlasti bio VMRO-DPMNE. Raković je odgovorio da je to sasvim normalno jer su pojedini uticajni srpski intelektualci imali nameru da pomognu VMRO-DPMNE da okonča svoj višegodišnji put zaokreta iz probugarske partije u projugoslovensku kojoj je Srbija najbliža. Dalje, Raković je podsetio Eftova da je u svojim knjigama pisao kako u novim integracijama Srbije, Crne Gore i Srpske treba da ima mjesta i za Republiku Makedoniju ukoliko Makedonci žele budućnost sa Srbima. Eftov je uzvratio pitanjem da li je i Makedonija dio srpskog sveta, na šta je Raković odgovorio da su Srbi i Makedonci braća i da ne moraju sve naše integracije biti vezane samo za srpske države Srbiju, Crnu Goru i Srpsku.

Sledeće pitanje bilo je vezano za Republiku Srpsku i njeno razdruživanje s Federacijom Bosne i Hercegovine, za koju je Raković kazao da će se odvijati mirnim putem. Eftov je ukazao na opasnost da dođe do sukoba ako se Sarajevo tome bude protivilo, ali je Raković odgovorio da je to malo verovatno. Pritom, podsetio je Raković, doktrina odbrane Srbije podrazumeva i odbranu Republike Srpske. U Srbiji, kazao je Raković, Srpsku vidimo kao našu zemlju.

Eftov je pitao Rakovića šta se to dogodilo u Crnoj Gori nakon izborne pobede srpskog naroda 30. avgusta 2020. i da li su britanske službe u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske odigrale najvažniju ulogu u reviziji izbornih rezultata? Raković je kazao da mu nije poznato delovanje britanskih službi u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske, ali da je neko odatle imao skriveni Plan B s kojim ostali akteri sa srpske strane nisu bili upoznati. U tome su izvesno ulogu imale i strane ambasade, a u ovom momentu ne može se do kraja objasniti kako se odvijala postizborna prevara jer ne raspolažemo dovoljnim brojem činjenica. No, posle početkog šoka, srpski politički predstavnici posebno oličeni u Demokratskom frontu počeli su da preuzimaju pozicije po širini i dubini vlasti, te su sada prilike bolje nego što su bile. Raković je kazao da se Srbija izborila za to da govori o svojim interesima u Crnoj Gori, a oni su najviše vezani za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Na pitanje Eftova zašto, kada govori o trouglu Beograd–Banjaluka–Podgorica, ne govori i o Prištini, Raković je odgovorio da je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Republike Srbije. Eftov je na to uzvratio pitanjem da li je Srbija spremna da odgovori ukoliko oružane snage Albanaca izađu na administrativne linije i zaposjednu sjever Kosova i Metohije, Raković je kazao kako je siguran da će Srbija svim demokratskim sredstvima braniti srpski narod na Kosovu i Metohiji, a da ta demokratska sredstva izvesno podrazumevaju i upotrebu sile ukoliko Srbi budu ugroženi. Raković je rekao kako je najbolje da se srpsko-albansko pitanje rešava za stolom, u paketu od Ulcinja do Preševa, čak i novim međudržavnim razgraničenjem gde je to moguće, s tim da bi Kosovo i Metohija u cjelosti ostali sastavni dio Republike Srbije.

Eftov je još pitao da li Aleksandar Vučić i Srbija preko vakcina sprovode ekspanzionističku politiku prema susedima, a Raković je odgovorio da Srbija samo pomaže braći i komšijama iz najbolje namere. Raković je naglasio da su prilike u Srbiji sada bolje nego u susedstvu, da se oseća polet i porast samopouzdanja, čak i superiornosti srpskog naroda, ali da se to koristi samo za dobrobit drugih.

Aleksandar Raković je zaključio da je redovno stanje iz 1918. narušeno 1991/92. i 2006. razbijanjem jugoslovenske države i da je sada u toku proces povratka redovnog stanja koje bi se obavilo ujedinjenjem Srbije, Crne Gore i Srpske, a ako bi se Makedonija tome priključila – u asimetričnom vidu – time bi bio objedinjen prostor oko 60% nekadašnje Jugoslavije. Vasko Eftov je zaključio da su se te Rakovićeve ideje, kada ih je pre nekoliko godina slušao, činile kao opasne, a sada to više ne izgleda baš tako jer su se u međuvremenu dogodili mnogi preokreti na međunarodnom planu, pa čak i non-pejpr dokumenti iz struktura Evropske unije koji se s tim viđenjem podudaraju.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aljbulena Hadziu

Priština najavljuje početak formiranja instituta za ratne zločine

da mi se vrati moja zastava

Zoran Kesić: Da mi se vrati moja zastava!