in

Na Kosovu počelo glasanje za izbor nove lokalne vlasti

Proces glasanja se odvija pod merama protiv širenja pandemije COVID-19, uz korišćenje maski i održavanje fizičke distance

Širom Kosova jutros u 7 sati otvorena su birališta na kojima će se do 19 sati glasati za novu lokalnu vlast.

Na 883 biračkih mesta biraju se gradonačelnici i odbornici u 38 opština. Građani sa pravom glasa imaju pravo da glasaju za samo jednog odbornika.

Centralna izborna komisija Kosova je potvrdila da na lokalnim izborima pravo glasa ima 1.885.448 birača, dok se za glasanje putem pošte registrovalo 15.532 birača van Kosova.

Za održavanje normalnog toka izbora angažovano je oko 3.000 policajaca, dok dežura 35 sudija i 80 tužilaca.

Proces glasanja se odvija pod merama protiv širenja pandemije COVID-19, uz korišćenje maski i održavanje fizičke distance.

Vlada Kosova je odlučila da od subote od 22 časa do 5 časova u ponedeljak ujutru ograničenje kretanja koje je na snazi zbog pandemije neće važiti za lica koja su zvanično angažovana na organizaciji i sprovođenju izbornog procesa. Ovo uključuje 15.000 članova biračkih odbora i oko 25.0000 posmatrača izbornog procesa.

Istovremeno, Ministarstvo obrazovanja je odlučilo da se u školama u kojima su birački centri u ponedeljak ne održi fizička, već on line nastava kako bi bilo vremena da se škole dezinfikuju.

Na lokalnim izborima učestvuje 89 političkih subjekata, od toga su 32 političke stranke, 33 građanske inicijative, jedna izborna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Za gradonačelnike u 38 opština takmiči se ukupno 166 kandidata, od kojih su 14 žene, dok se za opštinske odbornike prijavilo 5.198 kandidata.

Predizborna kampanja je trajala 30 dana, a Demokratija na delu (DnD), mreža organizacija koje prate izbore na Kosovu, saopštila je da su se mere za borbu protiv pandemije koronavirusa slabo poštovale, ali da se ipak dobar deo kampanje preneo na društvene mreže.

Moguća druga runda za izbor gradonačelnika, ukoliko ni jedan kandidat u prvom krugu ne osvoji više od 50 posto glasova, biće održana 14. novembra. Opštinska vlast se bira na četvorogodišnji mandat.

Ovo su sedmi izbori za Skupštine opština od bombardovanja SRJ na Kosovu juna 1999.godine, dok se predsednici opština ili gradonačelnici neposredno na izborima biraju od 2007. godine.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 15. oktobar 2021. godine

Ana Brnabic

Brnabić: Moguć istorijski dogovor Srba i Albanaca