in

Na izborima na Kosovu pobedili nacionalisti iz Samoopredeljenja. Srpska lista 10 od 10

Milan Rakić Foto: n1

POKRET Samoopredeljenje (Vetevendosje) Albina Kurtija je ubedljivi pobednik na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu sa 48 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) objavljeni sinoć u Prištini na osnovu više od polovine prebrojanihglasova.

Prema izbornim anketama objavljenim nakon zatvaranja birališta u 19 sati, Kurtijev pokret mogao bi da donese 53 odsto glasova i 58 od ukupno 120 mesta u kosovskoj skupštini.

Slede ih Demokratska partija Kosova sa 18,32 odsto i Demokratska liga Kosova sa 13,65 odsto, dok je Srpska lista kao vodeća stranka u političkom korpusu kosovskih Srba pobedu proglasila sa 3,81 odsto glasova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da su tim procentom obezbedili svih 10 mandata koji su zagarantovani predstavnicima srpske zajednice u Skupštini.

Za 120 mesta u kosovskom parlamentu kandidovalo se ukupno 1.052 kandidata, ispred 28 političkih partija, pokreta, koalicija i građanskih inicijativa.

„Kosovo se danas kao nezavisna država vraća svom narodu kao nosilac suvereniteta“, rekao je on u prvoj izjavi komentarišući preliminarne rezultate izbora lider Samoopredeljenja i donedavni premijer Aljbin Kurti.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Brojanje ljudskih glava

Jovanjica

Sve afere Vučićeve vlasti (2): Jovanjica i pad helikoptera