in ,

Dan pobede nad fašizmom

Kako se proslavlja Dan pobede u Moskvi?

Dan pobede nad fašizmom se proslavlja 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka kapitulirala.

Praznik je prepoznat širom Evrope, ali se tradicionalno obeležava u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Na Zapadu se ovaj praznik slavi pod imenom Dan pobede u Evropi, pošto je i posle kapitulacije Nemačke, Drugi svetski rat i dalje trajao u regionu Pacifika. Evropske zemlje ovaj praznik proslavljaju 8. maja, pošto je zapravo vojska nacističke Nemačke već od 7. maja počela da potpisuje predaju savezničkim snagama na raznim frontovima.

U Srbiji se Dan pobede obeležava radno, ali uz vojne parade i polaganje venaca. Po spektakularnim proslavama ovog praznika poznata je Rusija gde se svake godine, 9. maja organizuje veličanstvena vojna parada sa mnoštvom stranih delegacija i velikim brojem građana.

Parada se završava velikim vatrometom na Crvenom trgu, a gradom tog dana vlada prava karnevalska atmosfera. Veliki broj građana koji posmatra paradu nosi zastave i bacaju cveće prema učesnicima parade. Na Crvenom trgu, gde je centralni događaj proslave, građani plešu ispod džinovske lente Svetog Đorđa, kojom se odaje počast stradalim vojnicima tokom Drugog svetskog rata.

Dan pobede u Moskvi 2021.

Iako je moskovska parada za Dan pobede poslednjih godina poprimila simboliku aktuelne politike, ona je i dalje jedan od omiljenih događaja u Rusiji i veoma je popularna u narodu. Činjenica je da predsednik Putin ovaj praznik i paradu koristi i za prikaz sopstvene vojne moći, zbog čega Zapad ne gleda blagonaklono na taj događaj, ali se takođe ne sme smetnuti sa uma da je ovaj dan veoma značajan u istoriji cele Evrope, jer je tada pobeđeno veliko zlo koje je razorilo stari kontinent.

Zemlje Evropske unije 9. maja obeležavaju svoj praznik – Dan Evrope. Na taj dan 1950. godine doneta je Šumanova deklaracija, koja se smatra početkom stvaranja Evropske ekonomske zajednice (EEZ), kasnije nazvane Evropskom unijom. Mnoge nekadašnje republike Sovjetskog saveza i zemlje Varšavskog pakta, koje su danas članice Evropske unije ne slave Dan pobede jer ih on podseća na period sovjetske okupacija koja je nastupila odmah nakon nacističke.

U Beogradu danas i sutra proslava Dana pobede nad fašizmom

Brojne manifestacije biće danas i sutra održane u Beogradu povodom Dana pobede nad fašizmom.

Kako su najavili organizatori, program će početi u 17 časova na Kalemegdanu počasnom paljbom koju će ispaliti pripadnici Vojske Srbije, dok će u 18 časova na Trgu Republike nastupiti ruski hor Turecki.

Na Dan pobede nad fašizmom, u nedelju u 8 časova, biće organizovano polaganje venaca na Spomenik večne vatre i Spomenik vojniku Crvene armije u kompleksu Spomen-parka oslobodiocima Beograda.

U 9 časova će na Trgu Republike biti organizovan direktan prenos Parade pobede sa Crvenog trga u Moskvi a u 13.30 položeni venci na Spomen-ploču Crvenoarmejcima.

Za 14 časova je predviđeno obraćanje ministra za tehnološki razvoj i inovacije Nenada Popovića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan Harčenka, posle čega će na Trgu Republike biti održan koncert pod nazivom „Heroji žive“.

Povodom Dana pobede nad fašizmom sutra u 21 čas u centru Beograda biće organizovan vatromet.

Organizatori manifestacija su Grad Beograd, Fondacija „Besmrtni puk“ i Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu „Ruski dom“.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trajković: Atentat na Vuka Draškovića u Budvi organizovala britanska služba, a ne Milošević!

Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet je izraz vernosti srpskog naroda Hristu