in

Albanski premijer Edi Rama proglasio u utorak pobedu na izborima

Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama proglasio je u utorak “najlepšu pobjedu” nakon uspeha socijalista na parlamentarnim izborima u Albaniji, koji bi trebalo da mu obezbede treći mandat.

„Oborili smo rekord“, rekao je premijer hiljadama svojih pristalica mašući zastavama na trgu Skenderbeg u Tirani. „Hvala vam na poverenju koje ste mi ukazali za treći mandata.“

Prema zvaničnim rezultatima nakon što je prebrojano 95 odsto glasačkih listića, Socijalistička partija je u nedelju dobila 48 odsto glasova, oko deset odsto više nego što je dobiila opozicija koja se okupila oko demokrata desnog centra.

Projekcije Centralne izborne komisije (CIK) daju PS apsolutnu većinu, sa 74 od 140 mesta, što bi trebalo da im omogući da nastave da vladaju nezavisno.

„Biću premijer svih Albanaca“

Izborni proces pažljivo prati međunarodna zajednica, koja ga doživljava kao test ispravnog funkcionisanja krhkih albanskih institucija, koja je kandidat za članstvo u EU već sedam godina.

Nakon predizborne kampanje obeležene uvredama, optužbama za korupciju i nasilje, glasanje i prebrojavanje proteklo je bez većih problema, a Edi Rama je obećao da će sarađivati sa opozicijom.

„Biću premijer svih Albanaca“, rekao je, pozivajući opoziciju da sarađuje sa njegovom strankom u interesu zemlje.

Demokrate Ljuljzim Baša, koji su proglasili pobedu čim se glasanje završilo, a rezultati nisu bili poznati, u utorak nisu priznali poraz.

Prema podacima CIK-a, opozicione demokratske stranke osvojile su oko 39 odsto glasova, odnosno 59 mesta.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 28. april 2021. godine

jole petrovic

Preminuo je Jole Petrović, otac legendarnog Dražena