in

Policija: Dritan Abazović na meti “Kavčana”

Uprava policije Crne Gore saopštila je da određene kriminalne grupe iz Crne Gore potencijalno preduzimaju aktivnosti rizične po bezbednost potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, zbog čega mu je pojačano obezbeđenje.

Dritan Abazović – foto Novosti

“U konkretnom slučaju, prikupljena saznanja ukazuju na nameru pripadnika organizovanih kriminalih grupa, prvenstveno pripadnika organizovane kriminalne grupe Kavač i jednog od vođa Kašćelan Slobodana, da kao reakciju uslovljenu njihovim lišenjem slobode i procesuiranjem zbog izvršenja krivičnih dela teškog i organizovanog kriminala, preduzmu aktivnosti usmerene na ugrožavanje života potpredsednika Vlade Crne Gore, gospodina Dritana Abazovića”, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz Uprave policije su naveli da su do saznanja o namerama “Kavčana” prema vicepremijeru Abazoviću, koji je i koordinator službi bezbednosti, došli prilikom rasvetljavanja ubistva koje se pre dva dana dogodilo u Mojkovcu.

“Imajući u vidu značaj prethodno realizovanih aktivnosti, a svesni činjenice da su pripadnici navedene organizovane kriminalne grupe dio širih regionalnih struktura, sa veoma jakim konekcijama na transnacionalnom nivou, čija je ključna karakteristika beskrupulozno izvršenje najtežih krivičnih dela, kao i činjenice da bi bilo koja aktivnost usmerena na ugrožavanje fizičkog integriteta nosilaca visokih državnih funkcija, destabilizovala povoljnu, ali veoma kompleksnu bezbednosnu situaciju, bez daljeg odlaganja, u saradnji sa drugim državnim institucijama, prvenstveno su preduzete dodatne mere i radnje na zaštiti bezbednosti gospodina Abazovića”, navode iz policije.

Prema navodima saopštenja, policija preduzima i dodatne mere i radnje “koje imaju za cilj potvrdu predmetnih saznanja i obezbjeđenje dokaza koji bi doveli do procesuiranja lica koja su uključena u predmetne aktivnosti”.

“Ova saznanja ukazuju samo na odlučnost pripadnika organizovanih kriminalnih grupa da svoje ‘kriminalno bogatstvo’ i uticaj na kriminalnom tržištu pokušaju da sačuvaju po svaku cijenu, te da identični ili slični slučajevi, u kojima su mete bili visokopozicionirani službenici organa bezbjednosti ili nosioci najviših državnih funkcija nisu ‘nepoznanica’ crnogorskih i sa njima povezanih regionalnih kriminalnih struktura”, navode iz UP.

U policiji navode da su njeni pripadnici pokazali ličnu i profesionalnu hrabrost da se “sa punim kapacitetom” suprotstave bezbednosnim izazovima i obračunaju sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Oni su poručili da će, bez obzira na sve “napore“ kriminalnih grupa, one i dalje biti u fokusu konstantne pažnje organa obavještajno bezbednosnog sektora.

Prošle nedelje u Kotoru su uhapšeni osumnjičeni vođa jednog od kotorskih kriminalnih klanova Slobodan Kašćelan i još pet osoba, kojima je, nakon prvobitnog puštanja na slobodu, preinačenom odlukom Višeg suda određen 30-dnevni pritvor.

Nakon hapšenja grupe osumnjičenih “Kavčana”, u subotu je u Mojkovcu ubijen 65-godišnji vlasnik hotela u tom gradu, Zoran Ašanin, a mediji su spekulisali da osoba osumnjičena za njegovo ubistvo ubila pripada “kavačkom” klanu.

Policija je saopštila da je uhapsila 43-godišnjeg G.P. pod sumnjom da je nakon kraće prepirke u jednom mojkovačkom lokalu ubio Ašanina, kao i osobu koja mu je pomogla u pokušaju bekstva.

Prema pisanju medija, ubijeni Zoran Ašanin je brat Ivana Ašanina, nekadašnjeg gradonačelnika Mojkovca, sada lokalnog odbornika Građanskog pokreta URA, partije koju predvodi potpredsednik Vlade Abazović.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Entoni Godfri

Godfri: Maligni uticaj blokira Srbiju na evropskom putu

indija

Indija angažovala vojsku da pomaže bolnicama, stiže pomoć i iz drugih zemalja