in

U Novom Sadu napadnut radijski voditelj Daško Milinović

Radijski voditelj i novinar Daško Milinović, deo popularnog dvojca Daško i Mlađa, pretučen je u petak ujutro u Ulici vojvode Knićanina u Novom Sadu, prilikom odlaska na posao. Premijerka osudila napad, novinarska i profesionalna udruženja smatraju da je on posledica dugog tolerisanja naslja i nedelovanja države.

Tokom svoje emisije “Alarm sa Daškom i Mlađom” koja se emituje kao podkast, Daško Mlinović je ispričao da se napad dogodio neposredno pre početka emisije, oko 6.45, u blizini Osnovne škole “Vasa Stajić”. Kako je objasnio, poprskan je suzavcem u oči, a dvojica mladića su ga napala šipkom.

“Napala su me dva ‘faša’ (dvojica fašista) – jadnici neki, dosta su jadni, dosta su neutrenirani – kad nose šipku i suzavac… Prvo me je ovaj jedan poprskao suzavcem – dosta loš kvalitet suzavca – ali šipka vam je dobra”, rekao je Milinović.

“Nije mi ništa, dvojica su me napala tu kod groblja. Juče sam ih ‘snimio’, znam i koji su… Ustvari ne znam koji su, ako je policija u pitanju”, rekao je Milinović i dodao: “Krvarim tu iz ruke”.

Njegov kolega Mladen Mlađa Urdarević predložio je da se emisija prekine i da Milinović ode u urgentni centar, no ovaj je to odbio.

Međutim, Urdarević je kasnije za novosadski 021 dodatno opisao situaciju:

“Daško je trenutno u Urgentnom centru, pretpostavljam da će oni da prijave slučaj policiji po službenoj dužnosti. Njega su prvo poprskali suzavcem, zatim su pokušali da ga udare šipkom u glavu, te je on štiteći lice postavio ruku koja je sada povređena i iz koje krvari. Ovo je način da se slobodnomisleći čovek spreči da kaže ono što misli. U pitanju je očigledan i organizovani napad na njega”, kaže Urdarević.

Brnabić: Napadi na novinare crvena linija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je malo reći da osuđuje napad na novinara Daška Milinkovića u Novom Sadu i poručila da su fizički napadi na novinare crvena linija koja ne sme da se prelazi u civilizovanim društvima.

Brnabić je istakla da su, prema informacijama koje ima, reagovali Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo i poručila da se nada da će slučaj brzo biti rešen, počinioci biti privedeni pravdi i da će sudstvo učiniti svoje.

“Ovo je strašno, nedopustivo i u neskladu sa civilizovanim društvima i zaista bih želela da vidim najstrože moguće kazne, ali to nije do mene već do sudstva”, kazala je Brnabić.

Ministarstvo kulture i informisanja odvijeno je danas takođe saopštilo da osuđuje brutalan fizički napad na Daška Milinovića i pozvalo nadležne organe da taj slučaj, kao i sve druge napade na novinare tretiraju kao prioritetne.

“Ministarstvo još jednom ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da tom prilikom njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti dovedeni ni jednog trenutka u pitanje”, navodi se u saopštenju.

NDNV: Hitno rasvetliti slučaj

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je da se hitno rasvetli slučaj napada na Daška Milinovića i da se privedu pravdi počinioci tog opasnog fizičkog napada.

“Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari. Varvarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu smo zajedno sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima svakodnevno obaveštavali javnost”, saopštio je NDNV, prenosi FoNet.

NDNDV ističe je da je ovaj fizički napad “direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije”.

Prema oceni NDNV, napad je i posledica “neprestane kampanje targetiranja neistomišljenjika i medija, koju svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija”.

Tim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, upozorio je NDNV, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad.

O napadu će NDNV obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću će ponuditi i pravnu pomoć.

NUNS: Organizovan napad

Nezavisno udruženje novinara (NUNS) izrazilo je zebnju za bezbednost napadnutog novinara Daška Milinovića, budući da se, kako se ocenjuje u saopštenju, evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji, a rukopis napada podseća na ranije brutalne poduhvate iz mračne prošlosti prema novinarima.

Već duže vreme upozoravamo na atmosferu u društvu koje dovodi do ovakvih napada prema novinarima koji se kritički odnose prema određenim temama, navodi NUNS.

Napad na Milinovića će, kako se dodaje, će se registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u njihovoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, kao i o tome će obavestiti nadležne organe, institucije i međunarodne organizacije. “Pozdravljamo brzu reakciju nadležnih organa i nadamo se da će brzo i efikasno istražiti ceo slučaj i kazniti počinioce”, poručili su iz NUNS.

To udruženje je u svojoj Bazi napada i pritisaka zabeležilo u ovoj godini 35 slučaja, uključujući i ovaj, dok je u prethodnoj bilo 189 slučajeva, odnosno 32 slučaja fizičkog napada.

Fondacija Slavko Ćuruvija: Dugotrajna tolerancija na nasilje

Slavko Ćuruvija fondacija osudila je napad ocenjujući da je njegovo prebijanje posledica dugotrajne tolerancije na nasilje prema novinarima i zabrinjavajuće nekažnjivosti svih oblika ugrožavanja njihove bezbednosti.

Fondacija pozorava da svakodnevne hajke, pretnje i uvrede prema novinarima – od tabloida i tabloidnih televizija, do same Skuptine Srbije i nosilaca najviših funkcija u zemlji – prolaze bez ikakvih posledica.

“Ovakva atmosfera u zemlji obezbeđuje nesmetani otvoreni lov na medijske radnike i sve kritičke glasove u društvu i ohrabruje nasilnike da se metalnim šipkama obračunavaju sa njima”, ocenjuju u toj fondaciji.

Pozdravljaju brzu reakciju nadležnih institucija, ali zahtevaju i da se ovaj slučaj brzo i efikasno okonča pred pravosudnim organima, i to “na način koji će poslati jasnu poruku da nasilje prema novinarima nije prihvatljivo i ne može da ostane nekažnjeno”.

Reagovala je i američka ambasada u Srbiji, koja je na Tviteru objavila da se napadi na novinare moraju ozbiljno shvatiti.

(VOA)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kraljica Elizabeta i princ Filip

Sahranjen princ Filip (VIDEO)

javni dug srbije

Novi rebalans srpskog budžeta: Javni dug Srbije narastao na 30 milijardi evra