in ,

Ombudsmani BiH za prebijanje mladića u Mostaru: Policijsko nasilje je nehumano i prelazi ovlašćenja. Pažljivo ćemo pratiti krivično gonjenje počinilaca

Ombudsmani Bosne i Hercegovine ocenili su dvojicu policajaca koji su prošlog vikenda pretukli mladića u centru Mostara kao prekoračenje njihovih ovlašćenja i nehumano ponašanje i naveli da će pažljivo pratiti slučaj počinilaca.

U saopštenju za štampu, ombudsmani BiH, koji nadgledaju poštovanje ljudskih prava, najoštrije su osudili “brutalni napad i premlaćivanje mladića u Mostaru”.

„Uzimajući u obzir celokupnu situaciju, ombudsmani smatraju da je ovaj čin policijskih službenika sadržao sve elemente nehumanog i ponižavajućeg postupanja i da je ovom nepotrebnom upotrebom fizičke sile povređeno ljudsko dostojanstvo.

Postupanje sa policijskim službenicima je nehumano, a s druge strane ponižavajuće i uznemirujuće za cijelu javnost jer je izazvalo osjećaj straha i inferiornosti “, navodi se u saopštenju Institucije ombudsmana BiH koja prati poštovanje ljudskih prava u zemlji.

Zbog ovog slučaja otvorili su slučaj po službenoj dužnosti u kojem će nadgledati postupanje nadležnog tužilaštva u procesu gonjenja policijskih nasilnika.

U subotu uveče mladog Slavena Blaževića, koji je pronađen u Franjevačkoj ulici u Mostaru, pretukla su dva policajca, koja su takođe snimile nadzorne kamere. Nije odoleo policiji koja ga je udarila najmanje deset puta i bacila na beton ispred ulaza u zgradu. Nakon toga, prema rečima mladića, odveli su ga u policijsku stanicu, napisali mu kaznu i pustili kući. Mladiću je tokom noći pozlilo i obratio se Hitnoj pomoći koja je utvrdila povrede.

Ministarstvo unutrašnjih poslova HNŽ suspendovalo je dvojicu policajaca koji su pretukli mladića, a Tužilaštvo je pokrenulo istragu. U Mostaru su održani protesti zbog nasilja.

Slučaj je dalje eskalirao napetostima jer su dvojica bošnjačkih policajaca Jusuf Penava i Armin Vrače pretukli mladića čiji su otac Željko Blažević 16. aprila 1993. godine, kao zarobljeni pripadnik HVO-a, u masovnom zločinu u Trusini nedaleko Konjica, 16. aprila1993. godine streljali pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ruska flota

Rusija povećava prisustvo pomorskih snaga u Crnom moru

elizabeta druga

Kraljica ponela 2 stvari koje su imale veliko značenje za nju i Filipa