in ,

10 znakova da bolujete od kandide i šta uraditi po tom pitanju

Kandida

Neki od vas se možda pitaju: “Šta je, uopšte, kandida”? Kandida je gljivica, koja je vrsta kvasca, a vrlo male količine pomenute žive u ustima i crevima.

Njen glavni zadatak jeste da pomaže kod probave i apsorpcije hranjivih materija, ali kada se “proizvodi” u prekomernim količinama, kandida razlaže zidove creva i prodire u krvotok, oslobađajući toksične materije i uzrokujući mnogobrojne zdravstvene probleme, od probavnih smetnji do depresije.

Kako dolazi do nastajanja prekomerne količine kandide?


Zdrave bakterije u crevima obično drže nivoe kandide pod kontrolom. Međutim, nekoliko različitih faktora može uzrokovati povećanje nivoa kandide:

 • Konzumiranje namirnica bogatih šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima (kojima se kvasac hrani)
 • Preterano konzumiranje alkohola
 • Oralno korištenje sredstava za kontracepciju
 • Ishrana bogata fermentisanim namirnicama (razne vrste kiselih salata)
 • Velike količine stresa
 • Korišćenje antibiotika koji eliminišu veće količine zdravih bakterija u organizmu.

Deset najčešćih simptoma kandide

 1. Gljivične infekcije kože i noktiju
 2. Hronični umor ili iscrpljenost
 3. Probavne smetnje, kao što su nadimanje, zatvor ili proliv
 4. Autoimune bolesti, kao što su Hašimotov tireoiditis, reumatoidni artritis, ulcerativni kolitis, lupus, psorijaza, skleroderma ili multipla skleroza
 5. Poteškoće sa koncentracijom, slabo pamćenje, nedostatak fokusiranosti, ADD, ADHD
 6. Kožni problemi, kao što su ekcemi, psorijaza i osip
 7. Razdražljivost, česte i nagle promene raspoloženja, anksioznost ili depresija
 8. Vaginalne infekcije, infekcije urinarnog trakta, rektalni ili vaginalni svrab
 9. Ozbiljne sezonske alergije ili svrab ušiju
 10. Jaka želja za šećerom ili ugljenim hidratima.

Kako lečiti kandidu?


Postoji nekoliko načina na koje se može ustanoviti da li bolujete od kandide, a najčešći su test krvi, test stolice i test urina. Efiksano lečenje kandide podrazumeva zaustavljanje rasta i razmnožavanja kvasca i obnavljanje nivoa zdravih bakterija koje kandidu drže pod kontrolom. Ovo se, prvenstveno, postiže promenom ishrane. Prva stvar koju je potrebno uraditi jeste izbaciti šećer (kvasac se hrani šećerom) i rafinisane ugljene hidrate.

Postoji više metoda na koje se može zautsaviti štetni uticaj kandide, ali istraživanja pokazuju da je ishrana jedan od najboljih. Kada je reč o šećeru, potrebno je izbaciti sve vrste šećera – prirodni i rafinisani. Od voća se preporučuju samo “kisele” vrste, kao što su grejpfrut, limun, limeta, ali i ananas.

Kada je reč o hlebu, ono što sigurno možete uraditi jeste da konzumirate hleb od heljdinog brašna. Ali, pazite: pravite ga sami, kod kuće i nemojte mu dodavati kvasac. Umesto kvasca dodajte malo sode bikarbone. Sve druge vrste žitarica se ne preporučuju, kao ni testenina napravljena od njih. Ipak, integralnu testeninu i integralni pirinač, s vremena na vreme, možete jesti.

Imajte u vidu da i alkohol sadrži šećer pa ga morate u potpunosti izbaciti. Takođe, ne zaboravite da šećer može biti i skriven u određenim namirnicama, posebno kada je reč o raznim umacima ili začinima (paradajz pire, kečap, majonez i mnogi drugi) pa budite oprezni.

Možete jesti sve vrste povrća, a i sledeće vrste mesa: piletina, ćuretina, govedina, jagnjetina, svinjetina, teletina kao i skoro sve vrste ribe. Promenom načina ishrane, nivo kandide bi trebalo ponovo da bude pod kontrolom u roku od tri do četiri meseca.

(minimagazin.info)

Napisao MiniMagazin

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nikola jokic

MVP magija Jokića: Lude trojke, asistencije za špice VIDEO

Sasa Dr. Djurovic

“Ko je uz’o stan? Pitam zbog građana“