in

Rafael Nadal ima Miler-Vajsovu bolest koja je i dalje VELIKA NEPOZNANICA za nauku, a evo šta se zasada zna o njoj

Teniser Rafael Nadal boluje od Miler-Vajsove bolesti, saopštili su španski mediji. O kakvom oboljenju je zapravo reč?

Rafael Nadal je davno saznao da boluje Miler-Vajsove bolesti, s obzirom da su lekari povrede koje je zadobio 2005. godine povezivali upravo sa ovim oboljenjem, pišu španski mediji.

Javnost je dosada znala za njegove probleme sa bolovima u kolenu, koji su izgleda posledica ovog oboljenja. Zna se, takođe, i španski teniser od detinjstva ima određene zdravstvene probleme sa stopalima.

Miler-Vajsova bolest je kontroverzno bolno stanje stopala bez konsezusa stručnjaka o njegovoj patogenezi ili zlatnom standardu lečenja, piše “Sage journals”.

“Researchgate.net” koji okuplja radove brojnih istraživača, piše da je reč o neobičnom stanju nejasne etiologije, koje karakteriše kompresija bočnog dela tarzalne navikularne kosti. Prate je hronični bolovi u središnjem delu stopala. Kako je pokazala praksa, češće pogađa žene i to one u starosnoj grupi četvrte do šeste decenije.

Istraživanja su pokazala da se najčešće javlja kod domaćica i fizičkih radnika, ali i kod osoba koje su se u ranoj fazi života bavile određenom vrstom sporta.

Kada je u pitanju lečenje, operacije se predlaže tek kada takozvana konzervativna metoda lečenja ne daje rezultate. Da li će se stopalo operisati ili ne, zavisi od težine simptoma, a ne težine deformiteta.

Rafael Nadal
RAFAEL NADAL FOTO: PROFIMEDIA

Možete pogledati rendgenske snimke stopala zahvaćena ovom bolešću.

U stručnim objašnjenjima navodi se da nije nužno praćena Kohlerovom bolesti pod kojom se podrazumeva osteohondroza tarzalne navikularne kosti. U pitanju je takođe retko oboljenje, koje pogađa decu uzrasta od tri do pet godina i to češće dečake. Ona zahvata jednu stranu kostiju, dok je Miler-Vajsova bolest obostrana.

“Teško je zaključiti da se radi o ovoj bolesti dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem delu stopala, ti delovi oteknu, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do kolena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava”, objasnili su lekari za španske medije, a prenosi Mondo.

Izvor: Blic

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

spargla

Nutricionista otkriva: NEPRAVEDNO zapostavljeno povrće, koje je DAR OD BOGA za organizam! Špargla

KRIK: Roditelji nestalih mladića mole Vučića da ne objavljuje jezive detalje