in ,

Mladi turisti iz Francuske masovno odlaze u Španiju zbog restriktivnih mera kod kuće

Mladi turisti iz Francuske masovno dolaze u susednu Španiju jer su restriktivne mere mnogo blaže nego u njihovoj zemlji, a to kod lokalnog stanovništva izaziva strah od daljeg širenja koronavirusa.

„Došli smo malo po vazduh“, kaže mlada Francuskinja na terasi kafića u Madridu, držeći čašu piva i duvajući dim cigarete. Ona i prijatelj ostaće nekoliko dana u španskoj prestonici.

Madrid je jedan od glavnih gradova Evrope sa najblažim restriktivnim merama, a toplo vreme čini ga još atraktivnijim ovih dana. Svi objekti su otvoreni za javnost, osim fudbalskih stadiona i drugih sportskih događaja. Restorani i kafići rade do 23 sata, pa su puni.

“Ovo je grozno, grozno …”, kaže 75-godišnja Pilar u pratnji supruga u centru grada. „Mladi se okupljaju noću i piju“, dodao je.

Stanovnici Madrida nose zaštitne maske već godinu dana i nemoguće je videti nekoga ko se ne pridržava ove mere, ali kafići i putovanja tokom uskršnjih praznika su vremenski kontrolisana virusna bomba.

17 autonomnih pokrajina samostalno sprovodi mere

Ne smete napustiti provinciju Madrid, niti smete u nju ući bez opravdanog razloga, kao što je odlazak na posao. Potrebno je imati potvrdu prilikom ulaska ili izlaska, sve su ovo pravila koja važe samo u teoriji.

Tek u poslednjih nekoliko dana policajci su na nekim stanicama proveravali putnike, jer je primetan porast dolazaka i odlazaka. Gradske vlasti oslanjaju se na savest i zdrav razum stanovnika, ali mnogi mladi ljudi putuju u slobodno vreme. Neki nabavljaju račune kako bi prikrili stvarnu svrhu putovanja.

„Mobilnost treba ograničiti mnogo strože nego što se trenutno primenjuje. Ova situacija predstavlja veliki rizik od novog talasa epidemija “, rekao je profesor Alberto Infante sa Univerziteta Carlos III u Madridu.

Špansko Ministarstvo zdravlja savetuje zatvaranje kafića u svim delovima zemlje gde je u poslednje dve nedelje dijagnostikovano preko 150 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Međutim, 17 autonomnih pokrajina sprovodi mere nezavisno i nije dužno da sasluša ovaj predlog.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mark zukerberg

Elitna filantropija uglavnom u svoju korist

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 28. mart 2021. godine