in

EU podigla lestvicu za Srbiju, koju mnoge članice ne bi mogle da preskoče

srbija eu

Evropska unija je toliko visoko podigla lestvicu kriterijuma za Srbiju da je mnoge države EU ne bi mogle preskočiti ni danas, a kamoli kada su postale punopravne članice, bilo 2004., 2007. ili 2013. godine, kaže državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Starović je to rekao komentarišući izveštaj o Srbiji koji je usvojio Evropski parlament (EP)

Državni sekretar je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da postoji veliko interesovanje evropskih poslanika, na izveštaj o Srbiji podneto je više od 400 različitih amandmana, a da će konačni tekst izveštaja biti analiziran tokom dana.

„Može se zaključiti da s jedne strane EP pozitivno ocenjuje ekonomske rezultate u prethodnom periodu, ovo je prvi izveštaj u novom parlamentu, uloga Srbije na zapadnom Balkanu ocenjuje se pozitivno, a sa druge strane ima više kritički intoniranih segmenata izveštaja. Oni se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, medijskih sloboda “, istakao je Starović.

„Insistiramo na tome da se odmaknu od opštih mesta i paušalnih procena i da nam kad god je to moguće ukažu na konkretnim primerima gde postoje primedbe na postupke naših državnih organa, a kada to sa opštih mesta svodimo na konkretne primedbe, često se ispostavi da poslanici kucaju na otvorena vrata i da je Srbija već postigla značajne rezultate u rešavanju određenih slučajeva “, rekao je Starović.

Dodaje da možemo pozdraviti činjenicu da je konačno došlo do odlučnije reakcije Brisela na izjave Aljbina Kurtija i druge političke izjave iz Prištine.

Prema njegovim rečima, skandalozna je izjava Kurtija da ne namerava da učini bilo šta u formiranju Zajednice srpskih opština, što je obaveza Brisela od pre osam godina.

„Prethodnih godina EU nije imala dovoljno odlučnosti da nagovori albanske lidere u Prištini da se pridržavaju sporazuma, sećamo se anticivilizacijskih poreza na robu iz centralne Srbije i BiH, u tim okolnostima EU nije učinila ništa, a bilo je neophodno da Tramp deluje odlučnije kako bi se uklonili porezi “, podsetio je Starović.
Rekao je da Srbija podržava proces dijaloga i da je spremna da u njemu učestvuje.

„Prepoznajemo veliku marljivost pregovarača Miroslava Lajčaka, verujemo u njegove dobre namere, ali za tango je potrebn dvoje, moramo da imamo odgovarajući nivo spremnosti i u Prištini. Teško je zamisliti da bi bilo ko od naših sadašnjih međunarodnih partnera i sagovornika, ako je ušao u naše cipele, mogao prihvatiti situaciju u kojoj je sada potrebno pregovarati i zaključiti neke nove sporazume, a da Priština prethodno nije ispunila ono što je obavezala na osam godina pre Briselskim sporazumom “, kaže Starović.

Dodaje i da je „za nas Vašingtonski sporazum važan, govorim o segmentu na koji se Srbija obavezala, to nije izraelsko priznanje nezavisnosti tzv. Kosova i otvaranje njihovog predstavništva u Jerusalimu“.

Objašnjava da je od 2008. godine i nadalje Ankara bila jedan od najvažnijih međunarodnih sponzora prištinske administracije, u međuvremenu se situacija donekle promenila, nivo aktivne podrške u multilateralnim organizacijama je opao i opadaće. Citirao je akciju hapšenja takozvanih gulenista u Prištini, pre tri godine, koju su turske službe bezbednosti sprovele nezavisno.

Turska je veoma nezadovoljna otvaranjem tzv. ambasade u Jerusalimu, posledice će biti dugoročne u reakcijama drugih arapskih zemalja koje deluju u okviru Arapske lige, ističe Starović.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Norvežanin Daniel Tande preživeo strašan pad na ski skakaonici na Planici (Video)

Vulin Aleksandar

Vulin: Srbija da preispita svoju politiku prema Evropskoj uniji