in

Hrvatska blokira put Srbije u EU: Milanović najavio uslov koji će Zagreb postaviti

Hrvatski predsednik Zoran Milanović, nakon razgovora sa predstavnicima tzv Braniteljskih udruženja najavio je da će Hrvatska ulazak Srbije u EU usloviti rešavanjem pitanja nestalih.

Na sastanku se razgovaralo i o ratnoj odšteti, ali je Milanović rekao “braniocima” da za to ne postoji zakonski osnov.

Prvi put hrvatski predsednik kategorično kaže da će zvanični Beograd dobiti uslov da reši pitanje nestalih kao preduslov za pridruživanje evropskoj porodici. Premijer Andrej Plenković nikada ranije nije na taj način govorio o tome, a konačnu odluku o tome kako će se Hrvatska odnositi prema Srbiji i njenom članstvu u EU donosi vlada, a ne predsednik.

Na sastanku sa Milanovićem bio je i Zoran Maras, zbog kojeg je hrvatska predsednica napustila skup u Okučanima, protestujući što je bio obučen u crnu majicu na kojoj je pisalo Za ​​dom spremni. Milanović je pre nekoliko dana primio Marasa kada je dodeljivao odlikovanja onima koji su učestvovali u akciji hrvatskih vojnika na Plitvicama.

Nakon sastanka, Maras je rekao da je grb HOS-a sa ustaškim pozdravom legalni znak i da o njemu nije bilo reči na sastanku na Pantovčaku. Najavio je da će “branitelji” i dalje insistirati na ratnoj odšteti, a u razgovoru sa predsednikom Hrvatske razgovarali su i o obeležavanju raznih godišnjica vezanih za ratna dešavanja devedesetih.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Grcka

Grčka jasna: Nećemo priznati Kosovo

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 15. april 2021. godine