in

KRIVOKAPIĆ tvrdi da šef tajne službe nije odao podatke NATO-a…

Krivokapić se 21. marta prvi put oglasio u aferi koja je otvorena u petak tokom i nakon sednice Odbora za bezbednost Skupštine Crne Gore, a povodom navodnog otkrivanja tajnih podataka članovima tog odbora od strane prvog čoveka tajne službe Dejana Vukšića.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejan Vukšić nepravedno je i neprofesionalno optužen za odavanje tajnih podataka članice NATO-a od pojedinih poslanika koji su članovi skupštinskog Odbora za bezbednost, kazao je u nedelju, 21. marta u obraćanju javnosti premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Premijer je rekao da direktor ANB-a nije otkrio podatke dobijene od NATO-a, već da se radi o internom dokumentu Agencije.

Krivokapić se 21. marta prvi put oglasio u aferi koja je otvorena u petak tokom i nakon sednice Odbora za bezbednost Skupštine Crne Gore, a povodom navodnog otkrivanja tajnih podataka članovima tog odbora od strane prvog čoveka tajne službe Dejana Vukšića.

Da je Dejan Vukšić odao tajne podatke jedne obaveštajne agencije države članice NATO prvi je 19. marta, nakon početka sednice Odbora za bezbednost, objavio poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević,.

“Skadalozno je što je direktor ANB danas otišao korak dalje flagrantno kršeći Zakon o tajnim podacima. Otkrio je identitete rezidentnih predstavnika jedne NATO obaveštajne agencije, što je prvorazredni skandal, nezapamćen u dosadašnjem radu u obaveštajnim agencijama i parlamentarnom nadzoru.”, kazao je Konjević.

Par sati kasnije potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je saopštio da je direktor ANB Dejan Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka i najavio da će o tome s njim razgovoarati, ali nije precizirao o kakvim se tajnim podacima radi.

Istog dana i lider vladajućeg Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević rekao je da je Vukšić objavljivanjem tajnih informacija koje su u posedu na osnovu međunarodnih bezbednosnih protokola, dobijenih od obaveštajnih službi drugih država, ugrozio nacionalnu bezbednost, doveo u pitanje tajnost međunarodnih operacija, ugrozio bezbednost i operativaca ANB-a i rezidenata službi drugih država, piše RSE.

Iako nije zvanično rečeno o kakvim je podacima reč, Medojević je saopštio da su u pitanju informacije o “operativnim linijima rada za međunarodni terorizam, ekstremizam i organizovani kriminal, koji su i najveći bezbednosni izazovi za našu zemlju i gde nam je pomoć stranih partnerskih službi neophodna”.

Socijaldemokratska partija je 20. marta ponovila zahtev da utvrdjivanje odgovornosti Vukšića.

“Pozivamo premijera Krivokapića i potpredsednika Vlade Abazovića da razreše dužnosti Vukšića, budući da je svojim postupanjem delovao protiv nacionalne bezbednosti zemlje i narušio njen ugled i poverenje sa NATO partnerima, čime je počinio ogromnu štetu državnim interesima Crne Gore”, kazao je Bojan Zeković iz SDP-a.

Istakao je da smatra da su Abazović i Krivokapić direktno politički odgovorni za takvo postupanje Vukšića, jer je on njihovo kadrovsko rešenje, za koje je potpredsednik Vlade tvrdio da je dobar izbor.

Predsednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera kazao da je vršilac dužnosti direktora ANB Dejan Vukšić bio upozoren da ne iznosi tajne podatke koji se odnose na NATO partnere, ali da se odlučio da to uradi, kompromitujući na taj način ne samo operativce ANB, već i partnere.

„Postoji u ovom poslu linija koja se nikada nije prelazila, čak ni u doba hladnog rata Rusi nisu iznosili imena američkih operativaca i obratno. To je jednostavno kodeks koji se mora poštovati“, istakao je Kentera za agenciju MINA.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Radiju Slobodna Evropa je rečeno da neće komentarisati ovaj slučaj:

„U skladu sa našom politikom, ne komentarišemo pitanja koja se odnose na obaveštajni sektor, uključujući navode o procurelim informacijama.”

Krivokapić je u nedelju rekao da tužilaštvo treba da podnese krivičnu prijavu protiv onih poslanika koji su, nedostojni svoje funkcije, dostavili javnosti te tajne podatke.

Konjević: Premijerova izjava neistinita

Na ovu Krivokapićevu izjavu reagovao je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević poručivši mu da ne preti poslanicima posebno što je, kako je naveo, premijerova današnja izjava neistinita.

“Žao mi je gospodine Krivokapiću, poštujući pre svega vaše godine i akademsko zvanje, ali nema drugog načina niti reči da vam odgovorim osim da je vaša današnja izjava – prosto laž. A evo i zašto. Nisu poslanici odali tajne podatke nego obavestili javnost da je vaš direktor ANB dostavio tajne podatke kojima poslanici ne smeju da pristupe po Zakonu. Da je prekršio Zakon pokušao je da se ispravi u 20 minutu sednice kada je poslao službenika da se taj ‘dokument’ zameni. Ali bilo je, nažalost, kasno. ‘Dokument’ koji vrvi od podataka koji se odnose na jednu obaveštajnu agenciju jedne države članice NATO”, kazao je Konjević.

Krajem marta ili početkom aprila će biti održano novo kontrolno saslušanje Abazovića i Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem tajnosti podataka.

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aleksandar Vucic

“SNIMIĆU, DA SVI VIDE”: Vučić poručio da u vakcini leži spas

soberana 2

KUBA RAZVILA SVOJU VAKCINU SOBERANA 2: U sklopu poslednje faze testiranja domaće vakcine biće vakcinisano 150.000 građana