in

Kada je najgore vreme za pranje zuba?

Možda vam se čini da je apsolutno uvek dobro oprati zube. Na kraju, pravilna oralna higijena nikada ne može biti loša za vas, zar ne? Ali to nije baš tako.

Stomatolozi upozoravaju da postoje slučajevi kada pranje zuba zaista može biti štetno.

Ne perite zube odmah nakon jela

Možda mislite da bi trebalo prati zube odmah nakon obroka, ali stomatolozi upozoravaju da je to loša ideja. To je zato što probava započinje u ustima, što stvara kiselo okruženje i nije najbolji uslov za pranje zuba, smatra zubar Jeannie Grecco.

“Kada jedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni skrob koji se u ustima razgrađuje na šećer), bakterije koje uzrokuju kvarenje zuba počinju da se njime hrane i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi vrlo kiseloj sredini, oni privremeno oslabe gleđ (tvrda, spoljna površina). zubi) uzrokujući gubitak minerala “, kaže Jin Lin, vlasnik dečje stomatologije Hurst, i upozorava da bi, u ovoj situaciji, upotreba četkice mogla dodatno oštetiti gleđ.

Sačekajte sat vremena nakon jela

Američko stomatološko udruženje (ADA) preporučuje da sačekate sa pranjem zuba najmanje sat vremena nakon jela. Neil J. Gajjar, bivši predsednik Akademije opšte stomatologije, kaže da ovo vreme „omogućava vašem telu da neutrališe kiselu sredinu koju je možda stvorila kisela hrana koja se unosi“. Čekajući sat vremena, pljuvački dajete dovoljno vremena da odradi svoj posao, piše Best Life.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mlađa sestra Kejt Midlton sa suprugom, čije se bogatstvo procenjuje na 2,6 milijardi dolara, živi daleko od očiju javnosti i uživa u tome

Sergej Trifunović o ratu u Mostaru: Stari most je srušio školski drug moje majke