in

PUPOVAC ZAMERIO MILANOVIĆU: “Ne treba vezati patrijarha Porfirija uz takve jezičke dosetke”

Pupovac misli da se dolaskom patrijarha Porfirija otvara nova stranica u životu srpske pravoslavne crkve jer on razume ‘probleme srpskog društva, poziciju srpskog naroda u svetu i poziciju srpske pravoslavne crkve u odnosu prema drugim crkvama’

Šef SDSS-a i saborski zastupnik, Milorad Pupovac, tokom gostovanja na N1 osvrnuo se na ustoličenje srpskog Porfirija, odnos dva naroda, obnovu Banije, kao i na godinu dana mandata predsednika Republike Zorana Milanovića.

“Pozdravljamo izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za srpskog patrijarha. Ono što je učinio u Hrvatskoj sa Srbima, s odnosima pravoslavaca i katolika, što je učinio u hrvatskom društvu, velik je zalog za to što bi mogao učiniti u Srbiji. Katolička i pravoslavna crkva imaju veliku važnost kod oba naroda i ona se, neovisno o političkoj moći, ne treba ignorirati. Očekujemo da će mitropolit Porfirije kao čovjek koji prakticira ekumenizam, da će to nastaviti kao patrijarh srpski, ne samo prema katolicima, nego i prema muslimanima i trećoj religiji, židovskoj”, rekao je Pupovac na N1 i osvrnuo se na izjavu Zorana Milanovića da je patrijarh Porfirije “izvučen iz šubare”.

“On je čovek uz čije ime ne bi trebalo vezati nijednu od ovih slobodno jezičnih dosetki kojima su neki ljudi skloni u svakim prilikama”, komentirao je predsednik SDSS-a.

Na pitanje smatra li da će se njegovim dolaskom nešto promeniti u postupku proglašavanja Alojzija Stepinca svetim, Pupovac kaže: “Što se tiče dijaloga pravoslavaca i katolika, tu je patrijarh Porfirije u nečemu blizak ili sličan s papom Franjom. Opredijeljen je za dijalog između hrišćana, da se rješavaju sporna bolna pitanja u odnosima između dvaju naroda.”

“Predsjednik Milanović je na različite načine unio dinamiku u politički život, ne samo verbalnim doprinosom, nekad uspješnim nekad manje uspješnim, nekad prihvatljivim nekad manje prihvatljivim. Predsjednik se hvata u koštac s nekim teškim pitanjima naše povijesti i u tome pokazuje veliku hrabrost.

S druge strane iznenađuje mnoge ljude na ljevici i desnici jer nije strogo centriran čovjek u političkom smislu kao za vrijeme premijerskog mandata pa su njegovi potezi nekad takvi da izaziva simpatije lijeve strane, a ponekad ima poruke da dobiva simpatije desne scene. To je novo za njega i način kako to radi nov je na političkoj sceni. Najvažnije je da unatoč potencijalu za sukobljavanje s Vladom, ozbiljnije i dublje nego dosad, ti odnosi su još uvijek takvi da se može govoriti o kohabitaciji”, komentarisao je Pupovac proteklih godinu dana s Milanovićem na mestu predsjednika Hrvatske.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

novak djokovic

Strašni Danil Medvedev – Đokovićev najteži test

Legendrani Dino Rađa se oprostio od Đoleta