in

Patrijarh Porfirije: Kosovo je zavet i neraskidivi deo našeg identiteta

Duboko verujem da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu i Metohiji, kaže patrijarh SPC Porfirije uz ocenu da se u ovom trenutku oko KiM prepliću „razni veliki interesi“ koji na ljude na KiM gledaju kao na predmete, a na samo Kosovo kao „bezdušnu teritoriju“.

Patrijarh Porfirije

„Za nas je Kosovo nešto sasvim drugo“, poručio je patrijarh u intervjuu za Radio Beograd 2.

Na pitanje kako vidi budućnost srpskih kulturno-istorijskih spomenika na KiM, patrijarh ističe da to zavisi samo od nas, bez obzira na razne vektore spoljašnje, koji bi hteli nešto drugo, ali i da zavisi od našeg odnosa prema KiM i našeg doživljaja Kosova.

Ako ga, dodaje, doživljavamo samo kao neku teritoriju i mit, onda na tom planu mi možemo biti gubitnici i pobjednici, trenutni ili konačni.

„Ali, ako doživimo Kosovo iz same njegove prirode i perspektive, onda ćemo razumeti da je Kosovo zaista zavet i samim tim neraskidivo vezano za identitet našeg postojanja“, naveo je patrijarh.

Konstatuje da je u ovom trenutku teško našem narodu na KiM ali da duboko veruje da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu.

Ističe da je važno da se razgovara i da se dođe do mogućnosti da se smirenim tonovima razgovara i da pokušamo još više jedni druge da upoznamo i razumemo međusobne argumente.

“Sigiran sam da ćemo, ako budemo imali takvo raspoloženje, pre ili kasnije doći do situacije u kojoj ćemo moći da živimo zajedno, gde ne moramo biti kao rođena braća, ali sam siguran da ćemo moći da budemo kao dobre komšije“, naveo je patrijarh.

Na pitanje o napadima na igumana Visokih Dečana Savu Janjića, patrijarh Porfirije je naveo da je to „i tragično i smešno“ i da je Janjić pokazao širinu, otvorenost i demokratski odnos prema svakoj situaciji i prema svim ljudima.

Ocenio je da se radi o najbanalnijem politikanstvu koje se, kako kaže, ne može pretvoriti u neku realnu situaciju, koja bi na bilo koji način od oca Save stvorila nešto drugo.

„On je čovek hrišćanin, čovek Jevandelja i lično znam da apsolutno nikada nije imao različit odnos brige između ljudi, bilo da se radi o Srbima, Albancima, Romima, ili ne znam kom čoveku. Uvek je bio spreman u najvećoj mogućoj meri da bude otvoren i da bude koliko god je moguće od pomoći svima“, naveo je patrijarh Porfirije, prenosi Tanjug.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Učitavam...

0
Vucic

Vučić o izborima: Glasanje dogodine u martu ili aprilu, najavljuje i velike promene u SNS

BLAGODETI MLADOG LUKA: Pomaže kod zdravlja srca, a mnogi od nas prave veliku grešku