in

Bajden proglasio vanrednu situaciju u Teksasu

Predsednik SAD Džo Bajden proglasio je stanje velike katastrofe u Teksasu, što otvara mogućnost za preusmeravanje federalnih sredstava u državu u kojoj mnogi ljudi, zbog snežnog nevremena, nemaju struju i vodu, saopštila je Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA).

Skoro polovina države u petak nije imala pijaću vodu, a milioni prethodno nisu imali struju nekoliko dana, dok je temperatura bila u minusu. U hladnom talasu širom SAD umrlo je gotovo 70 ljudi, dok su stotine hiljada ljudi u više saveznih država i dalje bez električne energije i pijaće vode.

U južnom delu SAD, u subotu su toplije temperature što predstavlja određeno olakšanje za stanovnike koji pokušavaju da se oporave od hladnog talasa i nestašica struje i vode.

Ovo je i prva veća kriza s kojom se suočava predsednik SAD u prvih mesec dana svog mandata. Bela kuća tesno sarađuje sa republikanskim guvernerom Teksasa Gregom Abotom, koji nije odmah priznao Bajdenovu pobedu na novembarskim izborima. Bajen razmatra i posetu Teksasu.

Bajden je zatražio od svojih saradnika da ubrzaju proceduru proglašenja vanredne situacije u Teksasu, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Predsednik SAD je razgovarao sa Abotom i preneo mu da će federalne vlasti raditi sa lokalnim kako bi se pomoglo ljudima koji su bez struje i vode.

Abot za zahvalio predsedniku zato što je proglasio stanje katastrofe u Teksasu, ocenjujući da je reč o “važnom prvom koraku”. Međutim, dodao je da je pojedinačna pomoć odobrena samo za 77 od 254 okruga.

Istovremeno, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz suočava se sa brojnim kritikama, jer je u trenutku najgore krize otputovao sa porodicom na odmor u Meksiko.

Iz Kankuna se vratio u četvrtak i svoj odlazak nazvao “greškom”.

“Nećemo trošiti ni vreme, ni energiju na komentarisanje toga šta je radio senator Kruz“, rekla je portparolka Bele kuće.

Demokrate u Kongresu optužile su Abota i druge republikance da su odgovorni za katastrofu u Teksasu jer nisu ulagali u energetski sistem.

“Ovo je moglo da se spreči da republikanci četiri godine nisu žmurili na činjenicu da energetski sistem u Teksasu ne može da izdrži ekstremnu hladnoću. Tek sada vidimo da je sistem bio nekoliko sekundi od totalnog kolapsa”, kazao je republikanski kongresmen Mark Vejsi.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najsmrtonosniji dan protesta u Mjanmaru, ubijene dve osobe

Dnevni horoskop za 22. februar 2021.