in

Predsednikov kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića

Izvor: Krik

Jedan od najbližih ljudi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegov kum Nikola Petrović, kupio je avio-kompaniju „Air Posh“ od kontroverznog biznismena Stanka Subotića, otkrivaju KRIK i OCCRP. Ovaj posao obavljen je van očiju javnosti  – Petrović ga je sklopio skriven iza ofšor firme registrovane u Luksemburgu. Predsednikov kum je kompaniju koja poseduje avion vredan više od pola miliona evra kupio jeftino, sudeći po ugovoru, za svega 100.000 evra.

Pišu: Dragana Pećo i Vesna Radojević

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, osnovao je firmu u Luksemburgu početkom 2019. godine posredstvom koje je tajno ušao u niz poslova u Srbiji – razvoj tehnologije za solarnu energiju, uvoz lekova i avio-prevoz

Kompaniju u čijem je vlasništvu avion Petrović je kupio od Stanka Subotića, moćnog biznismena koji je imao poslovne veze u svetu kriminala, otkriva KRIK u međunarodnom novinarskom projektu „OpenLux” („Otvoreni Luksemburg”).

U pitanju su podaci iz luksemburškog poslovnog registra do kojih su došli novinari francuskog „Monda“ i međunarodne novinarske mreže OCCRP i koji otkrivaju stvarne vlasnike kompanija osnivanih u ovoj maloj zemlji u srcu Evrope, koja je ofšor destinacija. KRIK je bio među 16 partnera lista „Mond“ koji su pretraživali prikupljene podatke i bavio se istraživanjem poslova koje su biznismeni iz Srbije sklapali preko Luksemburga.

Podaci otkrivaju nešto o čemu su se godinama širile glasine: da je Subotić blizak centrima moći u Srbiji i ima veze sa ljudima predsednika Aleksandra Vučića.

Njegov poslovni partner Nikola Petrović jedan je od najbližih Vučićevih ljudi, zbog čega se smatra da je među najuticajnijim ličnostima u zemlji. Petrović je odmah po dolasku Vučića na vlast 2012. postavljen za direktora državne firme „Elektromreža Srbije“. Sa te pozicije otišao je krajem 2016. i nastavio sa privatnim biznisom proizvodnje struje u mini-hidroelektranama, koju prodaje državi za milione evra. On i supruga su prethodnih godina kupili dve luksuzne vile u elitnim beogradskim naseljima.

Subotić je kontroverzna ličnost među čijim poslovnim partnerima se nalazio i čuveni narko-bos Darko Šarić, nedavno osuđen na 15 godina robije zbog šverca blizu šest tona kokaina.

Šverc cigareta
Suđenje Subotiću za šverc cigareta pratile su brojne kontroverze. Optužen je 2007. i za njim je bila raspisana poternica Interpola pošto je živeo u Švajcarskoj. Subotić je tvrdio da mu je Demokratska stranka, koja je tada bila na vlasti, namestila postupak. Osuđen je na šest godina zatvora 2011. godine. Sredinom 2012. došlo je do promene vlasti u Srbiji. Presuda Subotiću je ukinuta i naloženo je novo suđenje. Ovog puta, deo postupka protiv njega je zastario, a sudije su takođe izbacile i deo dokaza tužilaštva – usled čega je Subotić oslobođen. Vrhovni kasacioni sud kasnije je utvrdio da je veće sudija, kojim je predsedavao Zoran Savić, protivzakonito izbacilo dokaze: „Presudom je Apelacioni sud učinio povredu zakona u korist optuženog Subotića“. Ovo, međutim, nije moglo da utiče na presudu Subotiću. Za šverc cigareta je bio optužen i u Italiji, ali su i tamo optužbe odbačene. U ovom postupku optužen je bio i Subotićev prijatelj – crnogorski predsednik Milo Đukanović.

I sam Subotić bio je na optuženičkoj klupi – sudilo mu se za šverc cigareta. Prvobitno je bio osuđen na šest godina zatvora, ali je na kraju presuda ukinuta i on oslobođen.

Vrhovni kasacioni sud kasnije je utvrdio da su sudije koje su oslobodile Subotića prekršile zakon kada su iz predmeta izbacile dokaze tužilaštva.

Kako je sklopljen posao oko aviona

Subotić i Petrović imaju firme u Luksemburgu – poreskom raju koji se nalazi u Evropskoj uniji.

Subotić je tamo došao prvi. U oktobru 2018. godine svoju ključnu kompaniju „Emerging Markets Investments (EMI)“ prebacio je iz Danske u Luksemburg. Sedište kompanije mu se prvo nalazilo u glavnom gradu, a zatim je firma premeštena u Ludelanž – gradić na jugozapadu zemlje sa oko dve hiljade stanovnika.

Petrović je pratio njegov put.

Tri meseca nakon Subotića, u januaru 2019, predsednikov kum je takođe registrovao svoju kompaniju „Fabergé Advisors” (Faberžeovi savetnici) u Luksemburgu. Iako je vlasnička struktura ove kompanije kompleksna (vlasnik „Fabergé Advisors” je kompanija iz Velike Britanije čiji je vlasnik firma sa Kipra) novinari KRIK-a su u podacima projekta „Otvoreni Luksemburg” pronašli dokumenta koja dokazuju da je Petrović krajnji vlasnik firme.

Petrovićeva i Subotićeva firma nalaze se na istoj adresi u Ludelanžu – gde je sedište agencije za poresko savetovanje „Auditex“ koja se bavi osnivanjem kompanija. Na istoj adresi registrovano je više od 400 firmi.

Njihove kompanije, sem adrese, dele i iste direktore.

Petrović je u svojoj kompaniji za direktore postavio dvojicu Francuza i Belgijanca, koji imaju istu ulogu i u Subotićevoj firmi. Oni su direktori i u brojnim drugim firmama u Luksemburgu.

Subotić je, zatim, posredstvom firme „EMI“, u aprilu 2019. osnovao u Srbiji avio-kompaniju „Air Posh“, koja je naredne godine kupila avion „Cesna 550“ od jedne njujorške firme.

Nije poznato za koliko novca je kupljen, ali ovakav avion vredi između 700 hiljada i 1,3 miliona evra, pokazuju podaci sajtova koji se bave prodajom aviona.

Igor Isailović
Subotić i Petrović u Srbiji angažuju istog advokata – kancelariju Igora Isailovića, koji je godinama poslovno sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim, ali je imao zajedničku kompaniju sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Isailović je za Subotića osnovao „Air Posh“, a Petrovića zastupa na sudu.

Nekoliko meseci kasnije, u oktobru 2020, Subotić je ovu firmu prodao Petroviću daleko ispod vrednosti, sudeći prema ugovoru koji su novinari KRIK-a pronašli u srpskom poslovnom registru. Predsednikov kum je postao vlasnik avio-kompanije za svega 100.000 evra.

Iako je promenila vlasnika, srpska kompanija je ostala na istoj adresi – u zgradi u kojoj Subotić ima nekoliko stanova.

Za novog direktora „Air Posh“-a postavljen je Borislav Radić, pilot koji je na svom profilu na društvenoj mreži Linkedin naveo da radi u „Air Pink“-u, avio-kompaniji čiji je suvlasnik medijski magnat Željko Mitrović. Ova Mitrovićeva firma koristila je avion „Air Posh“-a dok je bio u vlasništvu Subotića, prema podacima sa sajta te kompanije.

Petrovićeva avio-kompanija klijente je prevozila najčešće do Beča, ali i do drugih gradova Evropske unije, Moskve, Kijeva, Bodruma, Bejruta, Tel Aviva, Šarm el Šeika i Dubaija, pokazuju podaci sajtova za praćenje letova.

Kum predsednika Srbije nije želeo da za KRIK i OCCRP govori o svojim poslovima sa Subotićem.

„Ja nisam javna ličnost. Ne zanima me da odgovaram na Vaša pitanja. Nemojte više da me zovete. Prijaviću vas za uznemiravanje“, rekao je Petrović u telefonskom pozivu.

„Korisnici usluga mojih firmi nisu državni funkcioneri Republike Srbije. To je za njih skupo. Ko su korisnici – neću otkriti“, naveo je u pismu koje je naknadno poslao KRIK-u.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vučić: Sutra stiže 500.000 doza Sinofarma, do kraja meseca – dva miliona vakcina

Rusi gube poverenje u Putina posle snimka koji je objavio Navaljni