in

Detalji istrage protiv Belivuka: kuća za likvidacije, oružje na stadionu Partizana

Izvor Krik

Tužilac je juče pokrenuo istragu protiv Veljka Belivuka, vođe navijačke grupe „Principi“ bliske crnogorskom kavačkom klanu, i protiv dvadeset jednog njegovog saradnika. U naredbi za sprovođenje istrage, čije detalje ekskluzivno objavljuje KRIK, opisuje se kako je ova grupa mamila žrtve, odvozila ih u kuću specijalno namenjenu za ubistva, a „hemijska sredstva” su korišćena da se otklone tragovi. Prostorije na stadionu fudbalskog kluba Partizan su navodno koristili da čuvaju oružje i drogu. KRIK otkriva i da istragu protiv Belivuka vodi tužilac Saša Ivanić, poznat po tome što je vodio postupke protiv narko-bosa Darka Šarića i kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Pišu: Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović

Tridesetpetogodišnji Veljko Belivuk, vođa navijačke grupe „Principi”, kada je uhapšen prošlog četvrtka bio je osumnjičen za dva ubistva. U roku od jednog dana, na ovu crnu listu dodato je još jedno, otkriva KRIK.

U jučerašnjoj naredbi o pokretanju tužilačke istrage, do koje je došao KRIK, navodi se da je Belivukova grupa osumnjičena za ubistva kriminalca Milana Ljepoje, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića.

Sva ubistva izvršena su na sličan način, kako tvrdi tužilaštvo – članovi Belivukovog klana su namamili žrtve, kidnapovali ih i odvezli do kuće u beogradskom prigradskom naselju Ritopek koja je služila specijalno za ubistva. Ova kuća je bila dobro obezbeđena, imala je najsavremeniji video-nadzor i bila je opasana visokom ogradom, navodi tužilaštvo.  

Slučaj je dobio tužilac Saša Ivanić koji je, pre svega, poznat po tome što je podigao optužnice protiv narko-bosa Darka Šarića, kontroverznog biznismena Stanka Subotića, ali i Branka Lazarevića – bivšeg šefa kabineta tada ministra policije Ivice Dačića. Šarić je prošle godine osuđen na 15 godina zatvora, dok su Subotić i Lazarević na kraju suđenja oslobođeni.

Pritisci na tužioca

Tokom suđenja Šariću i Subotiću, na tužioca Ivanića vršen je pritisak. Između ostalog, obaveštajna agencija BIA je tabloidima dostavila njegovu fotografiju iz baze MUP-a, zbog čega se tužilac žalio da mu je ugrožena bezbednost. U maju 2018. godine Ivanić je napadnut ispred zgrade Specijalnog suda – nakon svađe zbog manje saobraćajne nezgode napadač ga je udario u glavu, a potom pobegao sa mesta događaja. On je kasnije uhapšen.

U svojoj novoj istrazi, Ivanić je kao lidere klana označio Belivuka i njegovog dvadesetdevetogodišnjeg saradnika Marka Miljkovića. Osim njih, istraga je pokrenuta protiv još 20 osoba za koje tužilaštvo tvrdi da su bili članovi grupe.

„Belivuk i Miljković stvorili su plan da se pod paravanom navijačke grupe „Principi“ vrše krivična dela kako bi se pored imovinske koristi stekao i primat u kriminogenoj sredini – zastrašivanja suparničkih kriminalnih grupa, preuzimanja prevlasti na tržištu droge, ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa“, navodi u dokumentu tužilac Ivanić.

Grupa je bila uključena u otmice, ubistva, prodaju droge i pranje novca, piše u naredbi o pokretanju istrage. Belivukova ekipa koristila je i prostorije stadiona fudbalskog kluba Partizan u kojem je krila oružje, ali i drogu, otkriva dokument.

KRIK je ranije pisao i da policija Beluvuka i njegove saradnike označava kao pripadnike crnogorskog kavačkog klana, ali se detalji o tome ne nalaze u ovom slučaju. Pred hapšenje, Belivuk je bio u Crnoj Gori u poseti Radoju Zviceru, vođi kavačke grupe. Kavački klan je, podsećamo, već godinama u ratu sa škaljarskim, u kojem je stradalo oko 50 ljudi.

U javnosti su ranije otkrivene i veze koje su Belivuk i saradnici imali sa ljudima iz policije i politike. U naredbi o pokretanju tužilačke istrage nema detalja o tome.

Istraga tužilaštva, kako se vidi u dokumentu, pokriva period rada ove grupe tek od 2019. godine – mada je grupa bila aktivna i ranije.

Kuća za ubistva

Jedna od Belivukovih žrtava, kako sumnja tužilac, je Milan Ljepoja, međunarodni kradljivac koji je pre više godina učestvovao u pljački zlatare u Dubaiju.

Belivukova grupa ga je likvidirala jer je, navodno, planirao da ubije jednog njenog člana – Marka Andrića, kako sumnja tužilac. Nije rekonstruisan tačan datum likvidacije. Navodi se da su ga početkom novembra prošle godine namamili da dođe iz Niša, gde je živeo, u Beograd. Na parkingu u blizini „Laste“, na autoputu ka Nišu, u kolima „pasat“ ga je sačekao osumnjičeni Dejan Tešić i odvezao do kuće u Ritopeku koju je grupa koristila za kriminalne radnje, tvrdi tužilaštvo. Tu su ubili Ljepoju, a potom pokušali da unište tragove tako što su spalili njegovu odeću i koristili hemijska sredstva kako bi očistili prostorije i otarasili se leša, piše u tužilačkom dokumentu.

Navodi se da Belivukova grupa stoji i iza ubistva Gorana Veličkovića, navijača Partizana, koji je nestao u avgustu prošle godine.

Model ubistva je bio isti kao i u slučaju Ljepoje – Veličkovića su, tvrdi tužilaštvo, namamili da dođe do privatne klinike Euromedik u Višegradskoj ulici u Beogradu. Tu je, piše u tužilačkom dokumentu, ušao u automobil „smart“ koji je vozio Vuk Vučinić, jedan od članova grupe, i otišli su do kuće u Ritopeku gde je Veličković ubijen. Tužilaštvo tvrdi da je i Veličković likvidiran iz osvete, ali ne navodi nikakve detalje.

Tri meseca kasnije grupa je, sumnja tužilaštvo, ubila i Zdravka Radojevića. Na poziv Nemanje Lakićevića, osumnjičenog Belivukovog saradnika, Radojević je došao do parkinga kod „Laste“. Povod je, kako piše u dokumentu, bio rešavanje problema koji je imao sa navijačima Partizana. Radojevića je sačekala nepoznata osoba, on je prešao kod nje u „reno megan” i odvezli su se do pomenute kuće u Ritopeku u kojoj je Radojević potom ubijen, tvrdi tužilaštvo. Članovi grupe pobrinuli su se za njegov automobil i dan kasnije ga prebacili na drugo mesto.

Grupa je na više lokacija po Beogradu držala oružje – dve lovačke puške, dva pištolja marke „CZ 99“ i jedan „Glok 19“.

Navodi se i da su postojale prostorije na stadionu fudbalskog kluba Partizan koje su koristili samo članovi Belivukove grupe. Policija ih je pre dva dana pretresla i pronašla pušku sa prigušivačem i pištolj sa uklonjenim serijskim brojem – kakvi se obično koriste za ubistva. 

Tužilac tvrdi i da se u ovim prostorijama fudbalskog kluba držala droga koju su članovi grupe dalje prodavali.

Iako se i navodi da je klan trgovao drogom, ovaj ulov je bio mali. U policijskoj akciji je zaplenjeno svega 100 grama kokaina, heroina i marihuane.

Veze u policiji i politici nisu razjašnjene

U tužilačkom dokumentu o pokretanju istrage za sada nema detalja o vezama Belivuka i njegovih saradnika sa političarima i policajcima.

KRIK je ranije otkrio da je bitna veza ovog klana u policiji bio žandarm Nenad Vučković zvani Vučko koji je često bio u društvu Belivuka na utakmicama, a o čemu svedoče njihove zajedničke fotografije. Preko njega Belivuk je bio u kontaktu sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a i tada jednom od najmoćnijih osoba u policiji Dijanom Hrkalović.

Jedan od uhapšenih članova Belivukove grupe je i Boris Karapandžić, koji je u društvu Danila Vučića, sina predsednika Srbije, navijao na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji 2018. godine.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

kosovo i metohija

Kurt Volker: Rešenje spora Kosova i Srbije u najvećoj meri zavisi od Beograda

Suđenje za ubistvo Ivanovića: Optuženi tvrde da nisu krivi