in ,

Podaci pokazuju da je 2020. godina bila najtoplija godina u Evropi od kad se beleže temperature vazduha

BERLIN – 2020. godina bila je najtoplija godina u Evropi od kada su zapisi započeli, pokazuju podaci objavljeni u petak od strane EU službe za praćenje klimatskih promena.

Prošla godina je premašila prethodni temperaturni rekord u Evropi – 2019. – za neverovatnih 0,4 stepena Celzijusa, saopštila je služba za klimatske promene Evropske unije Kopernikus.

Rečeno je da je 2020. takođe uz 2016. godinu proglašena za najtopliju godinu na svetu, potvrđujući proteklu deceniju kao najtopliju do sada.

Rastuće globalne temperature vezane su za porast gasova staklene bašte u atmosferi. Glavni među njima je ugljen-dioksid, koji se oslobađa sagorevanjem fosilnih goriva poput uglja, nafte i gasa.

Podaci su pokazali da je 2020. godina bila za 1,25 C toplija nego tokom predindustrijskog perioda od 1850-1900.

Naučnici kažu da bi globalno zagrevanje trebalo da bude ograničeno na 1,5 C da bi se sprečili najgori efekti klimatskih promena.

Služba Kopernikus primetila je da su neka od najviših povećanja temperatura zabeležena u delovima Arktika i Sibira, koji su takođe imali neobično aktivnu sezonu požara tokom 2020. godine.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zašto Kim Kardašian nije zvanično podnela zahtev za razvod od Kanje Vest-a

Kolaps Montenegro Airlinesa dovodi nove prevoznike u Podgoricu