in ,

Kolaps Montenegro Airlinesa dovodi nove prevoznike u Podgoricu

Air-to-air photograph of Etihad Airways 777-300ER, photographed in January 2006 in the USA over the state of Washington from the Clay Lacy Astrovision Lear 35.

Nekoliko stranih aviokompanija povećava kapacitete za Crnu Goru ili pokreće nove linije za dva crnogorska aerodroma, Podgoricu i Tivat. Ovi potezi usledili su nakon odluke vlade Crne Gore da ugasi svoju nacionalnu aviokompaniju, 26 godina starog avio-prevoznika Montenegro Airlines.

Air Srbija je reagovala istog dana

Vlada Crne Gore je 24. decembra 2020. godine ugasila svoju nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines. Najavljujući gašenje, ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić rekao je da njegova vlada nije imala nijedan pravni mehanizam kojim bi mogla da održi aviokompaniju u životu. Njegova odluka usledila je nakon ranije odluke Rianaira da najavi pravni proces protiv države Crne Gore zbog plana ubrizgavanja gotovine u Montenegro Airlines, a za koju je Rianair rekao da je protiv pravila EU.

Naglo ukidanje kompanije Montenegro Airlines prouzrokovalo je mnogo smetnji putnicima, pre svega crnogorskoj dijaspori, koji su u Crnu Goru stigli za vreme praznika. Međutim, usled ukidanja kompanije nisu mogli da se vrate sa Montenegro Airlinesom prema njihovim prvobitnim planovima.

Kao rezultat, i da bi udovoljila trenutnom skoku potražnje, Air Serbia je odmah povećala kapacitet letova u Crnu Goru, i to dramatično. Između svog čvorišta, beogradskog aerodroma Nikola Tesla, i crnogorskih aerodroma Tivat i Podgorica, Air Serbia je prošle nedelje izvršila ukupno 13 rotacija. Ovo je pet više nego što je prvobitno bilo zakazano. Dalje, Air Serbia je u Crnu Goru poslala svoje avione Airbus A319 i A320, umesto aviona koji je prvobitno predviđen, ATR-72.

Ove nedelje je za Air Serbiju bilo još više posla. Tako je, samo juče izvršio tri rotacije: dve sa ATR-72 i jednu sa Airbusom A320.

Nove rute, više letova

U međuvremenu, kompanija Sviss Airlines iz Švajcarske najavila je da će pokrenuti novu liniju: Cirih-Podgorica. Planirano je da letovi počnu u četvrtak, 1. aprila 2021. godine, a saobraćaće tri puta nedeljno avionima kompanije Airbus A319 kompanije Chair. Trenutni red vožnje pokazuje da će se učestalost početkom maja povećati na četiri nedeljna leta.

U isto vreme, Austrian Airlines, koji je danas trebalo da prekine letove za Crnu Goru, produžio je liniju Beč-Podgorica za vreme čitavog zimskog reda vožnje. Austrijanci će leteti za Podgoricu svake srede i nedelje do početka marta, kada će početi leteti svakog ponedeljka, četvrtka i nedelje. Ovi letovi zamenjuju Montenegro Airlines, koji je ranije leteo za Beč iz Podgorice, mada češće.

Na kraju, Turkish Airlines je zakazao dnevne letove za Podgoricu iz svog čvorišta u Istanbulu, u odnosu na četiri nedeljna leta.

Strane aviokompanije nikako nisu zamenile ukupan broj sedišta koja su crnogorski aerodromi izgubili kada je Montenegro Airlines ugašen. Međutim, povezanost putem stranih aviokompanija ipak se dobro pojačava.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

46 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podaci pokazuju da je 2020. godina bila najtoplija godina u Evropi od kad se beleže temperature vazduha

Tradicionalna vožnja metroom samo u gaćama otkazana za 2021. godinu zbog virusa COVID-19