in

„Anarhija u SAD“: Globalni mediji reaguju na haos na Kapitol hilu

Svetski mediji reagovali su na scene bez presedana iz Vašingtona, gde su pro-Trampove pristalice napale američki Kapitol, što je izazvalo zaključavanje i navelo zakonodavce da se sklone u skloništa na sigurno.

Scene besne rulje kako se okupljaju na stepenicama Kapitola pre nego što su se slile u zgradu i neemoćni čuvari preplavili su internet vesti i novine širom sveta. Takođe, mogu se videti slike demonstranata koji prolaze kroz Kongresne sale, sede za stolovima poslanika i pozirajući za fotografije, ogrnuti pro-Trampovim zastavama.

Jedan britanski list opisao je događaje kao „Anarhiju u SAD“. Naslov u levo orijentisanim britanskim novinama „i“ bio je: „Tramp podstiče hiljade protestanata da jurišaju na Kapitol, govoreći „Nikada nećemo popustiti “. U međuvremenu, desno orijentisani list The Times imao je naslov„ SAD Kapitol pod opsadom “ dok je detaljno opisivao haotične scene.


I jedna i druga britanska novina imale su fotografiju naoružane policije koja je zabarikadirala vrata predvorja Predstavničkog doma.

Osuda ponašanja Trampovih pristalica bila je široko rasprostranjena, pri čemu su sa obe strane političkog spektra kritikovali „rulju“, a takođe i odlazećeg predsednika Donalda Trampa, koji je ranije pozivao svoje pristalice da marširaju na Kapitol i ponovio njegove neutemeljene tvrdnje da su izbori izgubljeni zbog prevare birača.

Druge novinske mreže i veb portali, uključujući i Skaj Njuz, izveštavale su ističući gubitke života i hapšenja izvršena tokom večeri.

U Francuskoj su novine takođe glavne stranice odvojile izveštavajući o protestima. Le Monde je objavio da je policija koja je povratila potpunu kontrolu nad zgradom Kapitola, napominjući još i da „bezbednost više nije ugrožena“. Le Figaro na naslovnoj stranici veb sajta objavio je komentare vođe većine u Senatu Miča Mekonela da „Kongres neće biti zastrašen“.

Novinske agencije u Evropi takođe su objavilie da raste i zabrinutost među republikanskim poslanicima zbog Trampovog odbijanja da osudi postupke njegovih pristalica. Le Monde je primetio da je „ Dosta je bilo “: Posle invazije na Kapitol, republikanci bliski Trampu okreću mu leđa“, a nemački list desnog centra Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je vest naslovom „Republikanci u šoku“ sa napomenom da „za mnoge republikance izgleda da je došao trenutak kada više ne žele da brane Donalda Trampa“.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrednost bitkoina prešla 40.000 dolara, udvostručujući vrednost za manje od mesec dana

Srpska zastava kroz istoriju