in

Učesnica nereda na Kapitolu tvrdi da se sastala sa pripadnicima Tajne službe

Izvor: Rojters

Džesika Votkins je liderka ekstremno desničarske grupe Čuvari zakletve koja je učestvovala u neredima na Kapitol hilu.

Liderka ekstremno desničarske grupe Čuvari zakletve, čiji su članovi učestvovali u nasilnom upadu u Kongres 6. januara, rekla je da se pre nereda sastala sa pripadnicima Tajne službe, inače zadužene za obezbeđivanje zvaničnika.

Džesika Votkins je jedna od devet članova grupe optužene za kovanje zavere protiv vlade i sprečavanje Kongresa da potvrdi pobedu Džoa Bajdena.

Tužilaštvo tvrdi da je Votkins nelegalno upala na Kapitol, dok odbrana poručuje da ona nije učestvovala u nasilju. Votkins, inače učesnica rata u Avganistanu, izjavila je da nije kriva za kovanje zavere.

U optužnici se navodi da je na Kapitol donela aparate za komunikaciju, kamuflažne šlemove, naočare za plivanje, pancire, te da je sa drugim članovima grupe Čuvari zakletve nasilno upala u Kongres.

Njena odbrana, međutim, tvrdi da ona nije učestovala u nasilju, već je na Kapitolu bila kako bi “obezbedila govornike na protestu, kako bi bezbedno sprovela demonstrante od zgrade Kongresa do automobila. Imala je VIP propusnicu za protest i sastala se sa članovima Tajne službe”

 

Predstavnik Tajne službe izjavio je da su sarađivali sa partnerima iz vlade po pitnaju bezbednosti 6. januara, kao i da je “lažna tvrdnja da su za to unajmlijvali bilo kog građanina”.

Tužilaštvo tvrdi da su članovi grupe Čuvari zakletve skovali zaveru već u novembru 2020. da upadnu u Kongres i da su planirali napad nalik vojnom.

Više od 200 ljudi je optuženo za učešće u neredima u kojima je stradalo pet osoba.

Džesika Votkins je u pritvoru od sredine januara i od suda traži da se brani sa slobode do početka suđenja, uz obrazloženenje da je “loše tretirana kao transrodna osoba”.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Studenti i ministar Lončar u političkom klinču

vakcinacija

Izrael: vakcina Bajontek/Fajzer značajno smanjuje širenje zaraze