in ,

Nova gradonačelnica Graca u kabinetu ima sliku Tita i Jovanke, i brošuru muzeja u Jajcu

“Ja ću ovih dana napuniti 60 godina i za Tita znam još od detinjstva, nekoliko sam puta još kao dete bila u Jugoslaviji. Za mene se ta država raspala na najtužniji mogući način”

Komunistkinja Elke Kahr gotovo na kraju svoje političke karijere pomela je konkurenciju i postala nova gradonačelnica Graca. Poput komunista iz starih filmova, u kancelariji puši, na stolu drži sliku Tita i Jovanke i ozbiljno veruje u Marksove ideale. Čak dve trećine svoje plate daje siromašnima, a dosad je pomogla 80 hiljada ljudi

Na plakatima je objavljen njen broj mobilnog telefona da je građani mogu nazvati. Plakata nema puno po gradu, nalaze se samo ispred njihove centrale, u kojoj se nalazi i kulturni centar, nekoliko komunističkih udruženja, ali i dečji vrtić. Centrala je otvorena za sve. Kao i gradska većnica u kojoj ima kancelariju. Samo zakažete sastanak i uđete u kancelariju u kojoj sekretarica, ne prestaje da dogovara termine za sastanke s Elke Kahr – lično.

“Ja sam uvek tako radila, moj je broj od 2005. isti, imam staru Nokiju sa tastaturom, ne smartfon, ali već 16 godina to radim, na svaki poziv odgovaram, ako ne mogu sada, onda ih nazovem, odgovaram na svaki sms. Naravno ne mogu svakome pomoći, ali barem ih poslušam, možda im malo podignem moral, da znaju da je nekome stalo. Mislim da je to jako važno“, rekla je Elke u razgovoru za RTL Direkt.

Nema kaže ništa zajedničko sa Staljinom, ali bliske su joj Marksove ideje.

“Postoji jedna pesma od Džona Lenona – ‘Working class hero’, to je meni bila glavna motivacija, da ljudi, nezavisno odakle su, jesu li muškarac ili žena imaju jednake mogućnosti, trebamo izbegavati nepravednost, jer postoje ljudi koji već od rođenja imaju ograničene šanse u životu, njihove šanse nisu jednake”, pojasnila je svoja stajališta.

Smatra da je Jugoslavija bila najbliže njezinom idealu.

“Ja ću ovih dana napuniti 60 godina i za Tita znam još od detinjstva, nekoliko sam puta još kao dete bila u Jugoslaviji. Za mene se ta država raspala na najtužniji mogući način. Jasno da nije bilo sve savršeno, ali Tito je bio okvir koji je sve to povezao, meni se čini da za vreme Jugoslavije nije bilo toliko bitno jesi Bosanac, Crnogorac, Hrvat, Slovenac, Srbin, postojao je okvir koji je povezao različite kulture, različite religije i to je napravio upravo Tito. Za mene je od svih bivših socijalističkih država u ovom dijelu Evrope, za mene je Jugoslavija bila najbliže tom mom idealu”, rekla je buduća gradonačelnica Graca, koja u svom kabinetu osim slike Tita i Jovanke ima i brošuru “Muzeja II zasedanja AVNOJ-a” u Jajcu.

U politiku je ušla sa 17 godina. Komunistička partija Austrije tada je imala 1,6 posto podrške, danas Elke ima 59, a njena stranka je s gotovo 30 posto glasova potpuno pomela konkurenciju. Na sledećim se izborima, kaže, neće kandovati, smatra da je to mesto za nekog mlađeg.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Financial Times: EU treba da se proširi na zapadni Balkan do kraja decenije!?

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom premašio pet miliona