in

Beograd spreman da blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama

Priština nije zvanično podnela zahteve za članstvo u Intepolu i Unesku, ali Srbija je u pripravnosti i spremna je da reaguje ukoliko bude pokušaja da izdejstvuje stolice u ovim međunarodnim organizacijama.

Iz državnog vrha poručuju da se pažljivo prate sve diplomatske aktivnosti Prištine i najvećih saveznika njihove nelegalne nezavisnosti, pogotovo imajući u vidu obaveštajne informacije da se albanske vlasti u pokrajini spremaju da od danas, kada prestaje da važi jednogodišnji moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma, krenu u akciju lobiranja za nova priznavanja.

Iz Stejt departmenta su poručili da SAD ohrabruju Beograd i Prištinu da nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja, a na koji su se obje strane obavezale prošlog septembra u Beloj kući. Međutim, pored proširenja liste država koje bi priznale lažnu državu, “na meti” Prištine posebno su Interpol, Unesko i Savet Evrope, gde su u više navrata bezuspešno pokušavali da dobiju status punopravne članice. Priština već godinama “pikira” i Svetsku zdravstvenu organizaciju, Svetsku trgovinsku organizaciju i OEBS.

Predsednik Aleksandar Vučić juče je potvrdio da će Priština verovatno u narednom periodu pokušati da postane članica Savjeta Evrope, ali da neće uspeti da uđe u Interpol ili Unesko:

– Prva njihova zvanična kandidatura će uslediti u danima pred nama i to će nama otvoriti prostor i onda ćemo im pokazati da možemo da ne sedimo skrštenih ruku i da možemo da im uzvratimo, i kako se štiti i poredak UN, pravni poredak u svetu i kako umemo da se borimo za naš narod i za svoju zemlju. Kada krenu u to, posle nekoliko dana videće da će druge zemlje povlačiti priznavanja.

U Unesko, čiji Izvršni odbor 15. i 16. septembra ima pripremne sastanke, a uoči sednice ovog tela u oktobru i Generalne skupštine u novembru, kako saznajemo, za sada nije stigla aplikacija Prištine.

Isti je slučaj i sa Interpolom, koji za kraj novembra ima zakazanu Generalnu skupštinu u Istanbulu. Prvu aplikaciju za članstvo u Interpolu, tzv. Kosovo podnelo je 2010, a potom i pet godina kasnije, ali ti zahtevi nikada nisu dospeli u fazu razmatranja. Kosovo je 2017. odustalo od zahteva za prijem u Interpol usled nedovoljne podrške za članstvo, a godinu dana kasnije, novembra 2018, nisu uspeli da dobiju potrebnu dvotrećinsku većinu posle dva kruga glasanja. Prije dve godine, aplikacija tzv. Kosova povučena je neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Čileu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za “Novosti”, da ne veruje da će dometi Prištine u obezbeđivanju novih priznavanja i članstva biti veliki:

– Bitno je da Srbija maksimalno radi na tome da u svakom trenutku ima “u rukavu” veći broj zemalja koje su spremne da opozovu podršku Kosovu, nego što ima država koje hoće da priznaju Prištinu. Ako uspemo u narednim mesecima da tri do pet zemalja povuče priznavanje, biće to veliki trijumf Srbije. To će i naterati Prištinu da ipak radi na postizanju kompromisnog rešenja sa Beogradom.

Bez većine u UN

Od kada je Beograd pokrenuo kampanju povlačenja priznavanja Kosova, podršku Prištini uskratilo je 18 država. Prema podacima našeg Ministarstva spoljnih poslova, Kosovo nema većinu u UN, jer od 193 države članice – 92 države priznaju Kosovo, 96 ne priznaje.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pred sudom u Nišu: Antonijević svedočio četiri sata o napadu Bjelogrlića!

Veselin Veljović na slobodi