in ,

Zemljotres na Haitiju – najmanje 304 mrtvih i 1800 povređenih

haiti zemljotres

U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor, međutim veće štete nisu zabeležene u pomorskoj, vazdušnoj i telekomunikacionoj infrastrukturi

Najmanje 304 osobe su poginule, a 1800 ih je povređeno u potresu magnitude 7.2 stepena po Rihteru koji je u subotu pogodio jugozapadni deo Haitija, izvestile su vlasti, dodavši da je potres uništio brojne kuće, škole, hotele i crkve.

Epicentar potresa bio je 8 kilometara od grada Petit-Trou-de-Nippes, što je na udaljenosti od 150 kilometara od glavnog grada te karipske ostrvske države, Port-au-Princea, izvestila je Američka geološka služba.

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara u subotu oko 8:30 po lokalnom vremenu, osetio se na Kubi i Jamajci, a nakon njega je usledio niz naknadnih podrhtavanja tla.

Haićanska civilna zaštita izvestila je kako se broj žrtava potresa popeo na 304 umrle osobe kao i najmanje 1800 povređenih. U akcijama spašavanja hitnih službi i stanovništva mnogi su izvučeni iz ruševina, ali se za mnogima još uvek traga.

U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor, međutim veće štete nisu zabeležene u pomorskoj, vazdušnoj i telekomunikacionoji nfrastrukturi.

Premijer Ariel Henry rekao je da je potres u nekim delovima zemlje uzrokovao “veliku štetu” i proglasio jednomjesečno vanredno stanje.

Američka geološka služba javila je da je velika količina populacije u riziku od klizišta. Prema izveštaju haićanske civilne zaštite, klizište je blokiralo autoput između Les Cayesa i grada Jeremie.

Spašavanje i sanaciju od potresa moglo bi otežati olujno nevreme jer je prema prognozi verovatno da će Haitijem proći tropska oluja Grace, koja bi početkom sledeće nedelje mogla doneti jaku kišu i vetar.

Najsiromašnija država u Americi još se s tugom priseća potresa koji se dogodio 12. januara 2010.

Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika.

Subotnji potres zemlju je pogodio samo mesec dana nakon ubistva haićanskog predsednika Jovenela Moisea, što je produbilo politička previranja u zemlji.

Američki predsednik Bajden autorizovao je neposredan odgovor SAD-a, a za koordinatora akcije imenovao je Samantu Pover iz američke Agencije za međunarodni razvoj. Predsednik Meksika Manuel Lopez Obrador takođe je najavio da je vladi naložio pripremu za pomoć Haitiju.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dragoslav Scekic

Šćekić: Temeljni ugovor potpisati odmah!

vakcinacija

Kanada uvela obaveznu vakcinaciju za javni sektor