in

Do sada neviđeni fenomen na Arktiku. Traje već tri dana

arktik fenomen

Ovo je trend koji se direktno odnosi na klimatske promene i ubrzani nestanak leda na krajnjem severu

Meteorologe su ove nedelje zapanjile grmljavine s munjama koje su tri dana zaredom pogađale ledeni Arktik, od Sibira do severne Aljaske, neobična pojava za koju naučnici kažu da će biti sve češća sa globalnim zagrevanjem, piše Rojters.

„Meteorolozi nikada ranije nisu videli nešto slično“, rekao je ED Plumb, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Fairbanksu, misleći na oluje oluja koje su počele prošle subote.

Naime, obično vazduh iznad Severnog ledenog okeana, posebno kada je voda prekrivena ledom, nema dovoljan protok toplote neophodan za stvaranje munja. Ali zbog klimatskih promena, to se sada menja, jer se Arktik zagreva brže od ostatka sveta.

Epizode ​​letnjih munja u Arktičkom krugu utrostručile su se od 2010. godine, što je trend koji je direktno povezan sa klimatskim promenama i ubrzanim nestankom leda na krajnjem severu, izvestili su naučnici u svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Geophisical Research Letter. Kako led nestaje, sve više vode isparava, povećavajući vlažnost u sve toplijoj atmosferi.

„Sa višim temperaturama to će se dogoditi“, rekao je koautor studije Robert Holzvorth, fizičar sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.

Ove električne oluje prete arktičkim borealnim šumama jer izazivaju požare u udaljenim područjima, koja ionako već gore na letnjem suncu.

Borealni region Sibira beleži najviše munja od bilo kog drugog arktičkog regiona, rekao je Holzvorth.

Grom je sve češći širom arktičke tundre, kao i nad Severnim ledenim okeanom i ledenim pokrivačem. U avgustu 2019. grom je udario na samo 100 kilometara od Severnog polja, otkrili su istraživači.

„Ono što je nekada bilo vrlo retko, sada je samo retko“, rekao je Rick Thoman, naučnik sa Univerziteta Aljaska u Fairbanks-u.

Kao što je pokazala serija arktičkih oluja ove nedelje, munje se već pojavljuju na neočekivanim mestima, dodao je on. „Ne sećam se da su se munje pojavile na Arktiku tri dana zaredom“, rekao je.

Sa sve više i više munja, Sibir se intenzivirao poslednjih godina pod udarom divljih šumskih požara. Ove nedelje ruska vojska je koristila vatrogasne avione da zaustavi vatru na gotovo 800.000 hektara šume, dok je najjače pogođena regija Jakutije zbog požara već nedeljama u vanrednom stanju.

Zagrevanje Arktika potstiče i rast vegetacije na severu aljaskog područja tundre, čime se stvara dodatno gorivo za požare, tvrde naučnici. Do kraja veka dvostruko više aljaške tundre moglo bi redovno goreti nego što je to bilo uobičajeno u prošlosti, dok bi se broj požara mogao učetvorostručiti, tvrde naučnici iz Međunarodnog centra za istraživanje Arktika u Fairbanksu.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Snimak hapšenja pripadnika škaljarskog klana u Banja Luci

ramus haradinaj i aljbin kurti

Haradinaj Kurtiju: Davno sam te nazvao prevarantom, sada je broj onih koji te tako zovu prevelik!