in ,

Na svetu živi oko 7,8 milijardi ljudi, a taj broj se mesečno uveća za skoro celu Srbiju

stanovnistvo

U proseku, svetsko stanovništvo se mesečno uveća za oko 6,5 miliona ljudi.

U svetu se procenjuje da živi više od 7,8 milijardi ljudi, a prema projekcijama Populacijskog odeljenja Ujedinjenih nacija (UN) očekuje se da svetska populacija dostigne 8,5 milijardi do 2030. a 9,7 milijardi do 2050. godine.

“U narednim decenijama očekuje se nastavak rasta svetske populacije, s tim što će stopa rasta nastaviti da se smanjuje. Očekuje se dalje smanjenje fertiliteta svetskog stanovništva, što će osim sporijeg rasta voditi i starenju svetske populacije. Tome će doprineti i očekivano produženje životnog veka. Očekuju se velike razlike u demografskom razvoju među pojedinim zemljama, dok jedne očekuje depopulacija, drugima predstoji brz rast stanovništva”.

Očekuje se da se do 2050. godine stanovništvo Afrike uveća za 81,2, a Evrope smanji za pet posto.

U nedelju je obieležen Svetski dan stanovništva, a inicijativu za obeležavanje pokrenuo je 1989. godine Upravni savet Razvonog programa Ujedinjenih nacija, s ciljem usmeravanja pažnje na urgentnost i važnost populacionih pitanja u kontekstu sveobuhvatnih razvojnih planova i programa, kao i potrebe da se nađu odgovori na ova pitanja.

Obeležavanje je inspirisano velikim interesom za “Dan pet milijardi” (11. juli 1987.), što je približno dan kada je svetsko stanovništvo dostiglo brojku od pet milijardi.

Prema procenama Populacijskog odjeljenja UN-a smatra se da je sredinom 2021. godine broj stanovnika planete Zemlje iznosio oko 7,87 milijardi, od čega 59 posto u Aziji, 17 posto u Africi, devet posto u Evropi, a ostatak se odnosi na druge kontinente.

Na globalnom nivou, broj muške populacije blago nadmašuje broj ženske populacije (procenjuje se da u 2021. godini 102 stanovnika muškog pola dolazi na svakih 100 žena).

Deca do 15 godina čine oko 25 posto svetske populacije, a stanovništvo starije od 60 oko 13. Usled procesa starenja svetskog stanovništva, očekuje se da do 2050. godine bude podjednak broj dece do 15 godina i lica starijih od 60 godina.

Godišnji broj živorođene dece u svetu iznosi oko 141 milion, a umrlih oko 58 miliona stanovnika, pa prirodni priraštaj iznosi oko 83 miliona stanovnika godišnje.

U proseku, svetsko stanovništvo se mesečno uveća za oko 6,5 miliona ljudi.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vakcina fajzer

Pfizer s američkim zvaničnicima pregovara o trećoj dozi vakcine

whatsapp

Tri nove opcije stižu u WhatsApp