in

Danas je Vidovdan

U Srbiji će nizom manifestacija biti obeležen Vidovdan, koji je u novijoj istoriji povezan sa Kosovskim bojem i stradanjem svih onih koji su u ratovima dali život za otadžbinu.

Za Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve postradale u ratovima. Narod Vidovdan dovodi u vezu, sa jedne strane za kneza Lazara i Kosovski boj, a sa druge, u arhaičnijoj varijanti, za izmišljenog sveca svetog Vida. Obavljani su određeni običaji posvećeni tom zamišljenom svetitelju obično zbog izlečenja od bolesti očiju.

Ima sredina, u severozapadnoj Srbiji i Vojvodini, gde se iznosi svo tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno.

Ima sredina poput Mačve gde su na taj dan velike zadušnice. Izlazi se do podne na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, jer je riba simbol, vrsta žrtve, svetom Vidu.

Postoji i običaj da žene, uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Posle Kosovske bitke, telo kneza Lazara (1329-1389) je sahranjeno u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik.

U Ravanicu su mošti vraćene 1989, na 600-tu godišnjicu Kosovske bitke.

U Kruševcu za koji je to i Dan grada, ove godine se navršava šest i po vekova od njegovog osnivanja, proslava Vidovdana počela je juče „bdenijem“ u Crkvi Lazarici u 17.00 sati, a nastavila se svečanošću u Kruševačkom pozorištu.

Na Svečanoj akademiji su uručene „Zahvalnice grada Kruševca“, novo priznanje povodom gradskog jubileja. Na spisku dobitnika su 102 imena pojedinaca, ustanova, organizacija koje su doprinele razvoju grada. Gotovo polovina priznanje dodeljena je posthumno.

Danas, na Vidovdan, u Kruševcu je služena liturgija u Crkvi Lazarici, slede litija i pomen kod Spomenika kosovskim junacima.

Predstavnici uprave grada rano ujutro položiće vence pred nekoliko spomenika, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 09.00 na Spomenik kosovskim junacima.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Srbija je šampion Evrope!

KO JE JAČI – VUČIĆ ILI JEREMIĆ: Objavljen snimak incidenta iz Predsedništva Srbije (VIDEO)