in

ŠPANSKI PREMIJER PEDRO SANČEZ U BARSELONI NAJAVIO: Uputiću predlog kojem se, prema anketama, protivi 61 posto Španaca

pedro sancez

Premijer Španije Pedro Sančez najavio je danas da će predložiti pomilovanje devetorice katalonskih separatističkih lidera koji su na izdržavanju zatvorskih kazni.

Obraćajući se skupu u istorijskom pozorištu Liceu u Barceloni, Sančez je rekao da će svoj predlog izneti sutra na sednici vlade i da očekuje da bude i usvojen.

Pomilovanja se odnose na katalonske političare i aktiviste koji stoje iza neuspelog pokušaja proglašenja nezavisnosti Katalonije iz 2017. godine i ilegalnog referenduma. Osuđeni su na kazne zatvora do 13 godina.

„Ako postoji vreme za ujedinjenje, to je sada. Tu bi trebalo započeti put ka zajedničkom, skladnom i normalnom životu”, rekao je Sančez i dodao da je pandemija transformirala društvo na način da sada svi bolje shvataju činjenicu da je život ono što je najdragocenije i da svi bolje shvataju koliko je zajedništvo potrebno.

Međutim, Sančezova najava nije bila dovoljna da zadovolji sve katalonske separatističke aktiviste. Stotine aktivista su bojkotovale skup i poručile da pomilovanja nisu dovoljna, već da je potrebna potpuna amnestija za političke lidere, uključujući i one koji su pobegli iz zemlje. Aktivisti ne odustaju od ideje referenduma za nezavisnost pokrajine.

Nekoliko ključnih katalonskih čelnika, uključujući sadašnjeg predsednika Perea Aragonesa, odbilo je da prisustvuje događaju koji je organizovan uz stroge sigurnosne mere.

Ideja o pomilovanju zagovornika katalonske nezavisnosti je nepopularna izvan te pokrajine. Prema anketi provedenoj za list “El Mundo“, 61 posto Španaca je protiv takvih pomilovanja.

Ali premijer Sančez tvrdi da je to opravdan potez koji bi ponudio novi početak Španiji i Kataloniji nakon godina napetosti.

„Ovo je novi projekt za Španiju, novi prostor bez grešaka iz prošlosti. Trebali bismo prestati da pokušavamo da delimo jedni druge i uveren sam da je ovo veliki konsenzus katalonskog i španskog naroda”, poručio je Sančez.

Međutim, Sančez ni u jednom trenutku nije dao naznake da bi mogao da ponudi i organizovanje referenduma o nezavisnosti ili promeniti Ustav da bi se to dozvolilo.

“Ne mogu da zamislim Španiju bez Katalonije ili Kataloniju bez Španije”, zaključio je Sančez.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vanja udovicic

Priština zabranila Udovičiću ulazak na teritoriju Kosova

aleksandar lukasenko

SAD uvele sankcije Belorusiji, EU pozdravila podršku Srbije svojim merama