in

Brnabić: Popuštanje mera tek sa 60 odsto vakcinisanih, Krizni štab zaseda u ponedeljak

ana brnabic

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano 138 novozaraženih na 6.459 testiraih uzoraka. Umrle su četiri osobe. U bolnicama je 479 osoba, a na respiratorima 23 pacijenta.

Zvanično, ukupno je dato 4.770.589 vakcina. Revakcinisane su 2.171.244 osobe, a najmanje jednu dozu primilo je 48,14 odsto stanovnika.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa će u ponedeljak raspravljati o epidemiološkoj situaciji i eventualnom popuštanju mera.

Iako su nadležni ranije najavljivali da bi od 21.juna bilo moguće organizovati masovna okupljanja i proslave ako se dostigne broj od 50 odsto revakcinsanih, premijerka Ana Brnabić poručila je da će potpuno popuštanje mera doći tek sa 60 odsto vakcinsanih.

„Stagniramo po broju vakcinisanih i dalje smo na 48 odsto, ali dok god ne stignemo do nekih 60 odsto nema popuštanja, jer se plašim da se korona ne vrati“, rekla je premijerka za TV Prva.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, međutim, uoči sednice Kriznog štaba najavljuje da će tražiti dodatno popuštanje mera: da ugostitelji rade do 01h, da muzika bude do ponoći, umesto do dosadašnjih 18h i da se omogući živa muzika.

Predlaže se takođe da se omogući nastava u prirodi, dozvola za mature, uz poštovanje svih protokola, i odluka da se od 21. juna u Beogradu, omoguće kongresi, koncerti i svadbe, prenosi Fonet.

Zamenik gradonačelnika izneo je podatak da je u Beogradu vakcinisano 52 odsto, a revakcinisano 47 odsto populacije. Ističe da je vakcinacija kod mladih od 18 do 30 godina i dalje na niskom nivou.

Napisao VOA

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Više od 2 miliona putnika na aerodromima u SAD – najviše od marta 2020.

Toma Fila: Genocid u Srebrenici izmišljen zbog “Oluje”