in ,

Stomak: 3 najvažnije stvari za gubljenje masnih naslaga

Ovo je verovatno vest koja neće iznenaditi ni šokirati bilo koga: kada je reč o delu tela koji nas najviše čini nesigurnima, onda pričamo o središnjem delu, tačnije o predelu stomaka.

Iako zdravi središnji deo može biti različitih veličina i oblika, poznato je da je salo koje leži duboko u predelu stomaka (ono koje ne možete dodirnuti prstima) najgori oblik sala, jer utiče na upalne procese u organizmu i može imati veoma štetan uticaj na srce (kao i na ostale vitalne organe).

Dobra vest je da ne morate imati definisane trbušne mišiće da biste bili zdravi ili da biste se rešili ovog tipa sala. Jednostavne promene mogu uticati na njegovo topljenje i pomoći vam da ga se rešite jednom zauvek. Ove tri sigurno su i najbolje.

Ne morate odustati od ugljenih hidrata…

…ali morate dodati vlakna u svakodnevnu ishranu. Namirnice bogate vlaknima pomažu vam da duže budete siti, ali i potpomažu funkcinisanje zdravih bakterija u crevima koje poboljšavaju probavu. Vlakna mogu biti rastvorljiva i nerastvorljiva, a ono što ih čini odličnim za poboljšanje probave (ali i za eliminisanje tvrdoglavih slojeva sala na području stomaka) jeste što ih organizam nikada ne apsorbuje.

Međutim, nemojte preterivati sa ovim namirnicama, jer ukoliko to uradite, postoji verovatnoća da ćete češće posećivati toalet, a samim tim organizam neće biti u stanju da apsorbuje potrebne hranjive materije iz drugih namirnica koje ste uneli.

Da biste izegli preterivanje, najbolje je da se pridržavate sledećeg: žene koje imaju manje od pedeset godina trebalo bi da dnevno unose 25 grama vlakana (za muškarce to iznosi oko 38 grama). Ukoliko ste dama koja ima više od pedeset godina, potreban vam je 21 gram vlakana na dnevnom nivou (za muškarce ta količina iznosi 30 grama).

Namirnice koje su veoma bogat izvor vlakna su: bademi, kruške, pasulj, ovas, leblebije, kupine, sočivo, prokelj, grašak, jagode, artičoke, brokoli, cvekla, maline, avokado i jabuke.

Jedite bademe

Bademi su ukusni izvor vlakana, a nedavna istraživanja pokazuju da osobe koje ih svakodnevno konzumiraju eliminišu veće količine sala sa stomaka u odnosu na osobe koje to ne rade.

Pored toga, bademi su i veoma bogat izvor magnezijuma, minerala koji vam je potreban za nesmetano funkcionisanje celokupnog organizma. Može se reći da su bademi i pobednik po sadržaju vlakana, u odnosu na druge namirnice: 100 grama badema sadrži 12.5 grama vlakana.

Vežbajte bar tri puta nedeljno

Trening izdržljivosti bar tri puta sedmično može vam pomoći da sagorite više masti (uključujući i salo na stomaku), čak i nakon što završite sa treningom.

vezbanje kod kuce

I nemojte misliti da morate samo dizati tegove kako biste u tome uspeli – održavanje rutine od presudnog je značaja za održavanje zdrave telesne težine pa birajte nešto u čemu uživate (trčanje, brzo hodanje, preskakanje užeta ili bilo šta drugo) i pridržavajte se toga – neka vam to postane jedna od navika bez koje vam je dan nezamisliv.

(minimagazin.info)

Napisao MiniMagazin

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nadal: Igrao sam protiv jednog od najboljih svih vremena

U Velikoj Britaniji sve veći broj zaraženih delta varijantom korone: Premijer Džonson strahuje da karantin neće moći da se ukine krajem meseca