in ,

Čitav svet se pita ko će se pridružiti Bezosu na putu u svemir: konačna cena leta je 28 miliona dolara, a aukcija je završena za samo sedam minuta

dzef bezos

Mesto u raketi sa milijarderom Džefom Bezosom prodato je u subotu na aukciji za 28 miliona dolara, čime je okončana jednomesečna licitacija za svemirsko putovanje u Blue Origin sledećeg meseca.

Identitet osobe koja je platila taj iznos nije otkriven.

Javno nadmetanje se završilo sedam minuta nakon početka finalne aukcije koja je održana telefonom.

Raketa New Shepard biće lansirana 20. jula u Teksasu.

To će biti prekretnica u naporima američkih kompanija da pokrenu novu eru privatnih komercijalnih svemirskih putovanja.

Osnivač i direktor Amazona Amazon, Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu i dugogodišnji zaljubljenik u svemir, takmiči se sa milijarderima Ričardom Brensonom i Elonom Maskom koji će prvi otputovati u svemir.

“Gledanje Zemlje iz svemira menja vas. Promenite svoj odnos sa ovom planetom, sa čovečanstvom”, rekao je Bezos u video poruci pre aukcije, dodajući da će ga na putovanju pratiti brat Mark.

Novac prikupljen na aukciji namenjen je u dobrotvorne svrhe, ali Blue Origin se nada da će dati zamah svojim planovima za razvoj vrste turizma koji bi mogao da donosi 3 milijarde dolara godišnje do 2030. godine, prema procenama UBS-a.

Ali Branson, osnivač Virgin Galactic Holdings Inc., mogao bi da pokuša da ukrade Bezosov trenutak slave i pridruži se mogućem probnom letu do ivice svemira za vikend 4. jula Virginovom svemirskom letelicom VSS Uniti, prema dobro obaveštenim izvorima.

Blue Origin i Virgin Galactic, kao i Muskov Space X, takođe razmatraju upotrebu svojih raketa za povezivanje udaljenih gradova širom sveta. Prema UBS-u, to tržište moglo bi vredeti više od 20 milijardi dolara.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

U Velikoj Britaniji sve veći broj zaraženih delta varijantom korone: Premijer Džonson strahuje da karantin neće moći da se ukine krajem meseca

Milan Knežević: Krivokapić 28. avgusta osniva Demohrišćansku stranku sa Spajićem na čelu