in

ZA SLOBODNA PUTOVANJA: Evropski parlament odobrio digitalne sertifikate

covid pasosi

Evropski parlament odobrio je uredbu o digitalnoj potvrdi EU za Covid-19, čiji je cilj da omogući lakša i sigurnija putovanja unutar EU. Potvrdom će osoba koja putuje, moći da dokaže da je vakcinisana, da ima negativan test ili da se oporavila od Covida-19.

Iz Parlamenta navode da su 23 države tehnički spremne, a devet njih je već izdalo i verifikovalo najmanje jednu vrstu sertifikata.

Time će se ponovo pokrenuti turizam i ekonomija i držati virus pod kontrolom.

Potvrda će biti besplatna, sigurna i dostupna u digitalnom i štampanom formatu, a nakon odobrenja Veća, uredba će stupiti na snagu 1. jula i trajati 12 meseci, sa mogućnošću produženja, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Digitalna potvrda bi trebalo da olakša slobodno kretanje i doprineti postepenom ukidanju ograničenja na koordiniran način među članicama EU. Sertifikat će nacionalna tela izdavati besplatno, a sadržavaće QR kod. Navedeno je da digitalna potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Na zahtev Parlamenta, Evropska komisija je obećala da obezbedi 100 miliona eura u okviru Instrumenta za hitnu podršku kako bi države članice mogle da kupe testove za izdavanje EU digitalnih Covid-sertifikata o testiranju.

Iz Parlamenta su naveli da sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Na državama članicama je da odluče hoće li prihvatiti i certifikate za vakcine koje su odobrene prema nacionalnim postupcima odobrenja ili za vakcine koje su na listi Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Novak Djokovic

KAKVA DRAMA U PARIZU: Navijači odbili da napuste tribine, sudija prekidao meč, ali svet bruji o urliku Novaka Đokovića

MISTERIOZNA EKSPLOZIJA UZNEMIRILA SVET: Šta se krije iza detonacije nad morem jače od nuklearne bombe i zbog čega nikada nisu pronađeni nikakvi tragovi?