in

Zabavne činjenice

da li ste znali

1. Više  blizanaca se rađa sada nego ikada ranije.

Da li imate osećaj da je oko ovih dana više blizanaca nego nekada? Ne? Pa, trebali biste, jer se prema novoj studiji u časopisu Human Reproduction, „stopa bratimljenja“ povećala za jednu trećinu od 80-ih – sa 9 na 12 blizanaca na 1.000 porođaja. Trenutno to čini oko 1,6 miliona blizanaca rođenih svake godine širom sveta – što znači da je jedna od svake 42 bebe blizanac. Pomažući u vožnji ovo je sve veća upotreba medicinski potpomognute oplodnje i kašnjenje u rađanju deteta (utvrđeno je da se bratimljenje povećava sa godinama majke). Za više komada trivijalnosti kojima ćete impresionirati svoje prijatelje, evo jos činjenica tako čudnih da nećete verovati da su istinite.

2. Narvalova kljova otkriva svoje prošle životne uslove

Slično kao što prstenovi drveta mogu da vam otkriju starost i daju nagoveštaje o životu koji je živelo, tako to čini i duga kljova narvala. Nedavno istraživanje koje je vodio profesor bioznanosti sa danskog Univerziteta Arhus pokazalo je da ovaj neobični arktički kit svake godine dodaje sloj svom prepoznatljivom kljovu. I ne samo da ovi slojevi nude uvid u starost narvala (poznato je da žive i do 50 godina) već i u uslovima u kojima su živeli – poput nivoa zagađenja, nivoa temperature, pa čak i od toga šta se sastojala od njihove ishrane od. Ti si ono što jedeš!

3. Prva osoba osuđena za prekoračenje brzine kretala se osam mph.

Prema Guinnessovim rekordima, prva osoba koja je optužena za prekoračenje brzine bio je Valter Arnold iz engleskog sela Paddock Vood, Kent. 28. januara 1896. godine Arnold je primećen da u svom Benzu iz 19. veka ide četiri puta više od ograničenja brzine – ali pošto je tada ograničenje brzine iznosilo samo dve milje na sat, to je značilo da prema današnjim standardima ne ide prebrzo. Policajac je morao da ga juri na biciklu, izdajući kartu za £ 7 7 i zarađujući Arnolda brzom počašću. Da bi još trivijalnosti zadivilo, evo 40 slučajnih nejasnih činjenica zbog kojih će svi pomisliti da ste genije.

4 „Miris novog automobila“ miris je na desetine hemikalija.

Malo mirisa je toliko ugodnih kao „miris novog automobila“ – i to ne samo zato što je lepo biti u potpuno novom automobilu. Ali iako je miris možda neobično zadovoljavajući, činjenica je da se uglavnom radi samo o kombinaciji više od 50 hemikalija (poznatih kao „isparljiva organska jedinjenja“) koja se ispuštaju u automobil i vremenom brzo propadaju. Koncentracije pronađene u tipičnom novom automobilu nisu opasne, ali među VOC-ima koji čine veći deo tog novog mirisa automobila nalaze se one koje se nalaze u laku za nokte, auto gorivu i nafti.

5. Svet svake godine troši oko milijardu metričkih tona hrane.

Otpad hrane predstavlja ogroman problem. Koliki? Oko 931 milion tona. Toliko je potrošeno hrane koju su istraživači prema proceni Ujedinjenih nacija potrošili 2019. godine, navodi se u izveštaju o indeksu otpada hrane 2021, koji je anketirao 54 zemlje, utvrdivši da većina bačene hrane (61%) dolazi iz domova, dok restorani i druge prehrambene usluge proizvedu 26% bačene hrane. Prehrambene prodavnice čine samo 13% otpada od hrane. 

Šta mislite o ovome?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aleksandar Vucic

Vučićev novi naslednik

zdravko krivokapic

Lajčak: Crna Gora na dobrom putu da postane prva sledeća članica EU u regionu