in ,

Nije samo kod nas: Polovina smrtnih slučajeva usled koronavirusa u svetu nije prijavljena

Prema analizi Univerziteta u Vašingtonu, SAD i dalje imaju najveći broj umrlih na svetu, ali umesto zvaničnog broja umrlih usled pandemije od skoro 580.000, stvarni broj je ustvari preko 900.000.

korona

Stvarno brojanje globalnih smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom više je nego dvostruko veći od broja zvanično prijavljenih, objavljeno je nakon nove analize.

Istraživači sa Instituta za metriku i ocenu zdravstvenog stanja Univerziteta u Vašingtonu analizirali su prekomerne brojeve smrtnosti i otkrili oko 6,9 miliona globalnih smrtnih slučajeva od virusa. Trenutno zvanično brojanje izveštaja na kontrolnoj tabli COVID-19 Univerziteta Johns Hopkins iznosi nešto više od 3,2 miliona smrtnih slučajeva.

„Skoro svuda vidimo da se smanjuje broj umrlih“, rekao je Kristofer Marei, direktor IHME, tokom brifinga za novinare. Prema ovoj analizi, gotovo svaka zemlja je značajno smanjila smrtnost.

Analizom je utvrđeno da SAD i dalje imaju veći broj umrlih od bilo koje zemlje. Ali, umesto zvaničnih podataka da je pandemija odnela skoro 580 000 izgubljenih života, zapravo je preko 900 000, prema analizi. Taj broj doveo bi SAD do cifre koja premašuje broj umrlih od pandemije gripa 1918. godine, koja je procenjena na oko 675,00 života.

Marej je detaljno opisao razloge zašto zemlje prijavljuju manji broj smrti od koronavirusa, uključujući slučajno nestale slučajeve smanjenja broja, jer su zdravstveni sistemi pod pritiskom i nedostatak adekvatnih testova za identifikaciju smrtnih slučajeva izazvanih virusom COVID-19.

Ali neke zemlje imaju toliko velike razlike u brojevima da se „verovatno dešava još nešto – nešto oko prakse kodiranja od strane lekara ili preporuka na statističkom frontu“, rekao je Marej.

Istraživači su analizu izveli izračunavanjem prekomerne smrtnosti, što je broj umrlih iznad onoga što bi se moglo očekivati na osnovu pre-pandemijskih trendova. Prilagodili su višak smrtnih slučajeva da bi se uzeli u obzir određeni faktori poput uticaja smanjenog pristupa zdravstvenoj zaštiti tokom pandemije i manjeg broja smrtnih slučajeva u saobraćaju zbog manje pokretljivosti.

Marej je rekao da su “procene koje sada imamo od ukupne stope smrtnosti od [COVID-19] premale”, jer istraživači nisu uzeli u obzir iznenađujuće mali broj smrtnih slučajeva od gripa ove sezone u svoje kalkulacije mortaliteta.

Umesto da Brazil sledi SAD kao drugu po veličini zabeleženu smrtnost, stvarna brojka stavila bi Indiju na drugo mesto, rekao je Marej. Prema analizi, Indija, koja prijavljuje približno 230.000 smrtnih slučajeva od virusa, broji više od 650.000 umrlih. Zemlja je optužena za nedovoljno prijavljivanje slučajeva i smrtnih slučajeva jer preživljava neviđeni talas koronavirusa.

Meksiko prati Indiju sa sličnim brojevima – 218.000 zvaničnih smrtnih slučajeva, ali 617.000 u izveštaju iz analize.

Rusija je država sa najvećom razlikom u broju prijavljenih slučajeva, sa razlikom od preko 480.000 smrtnih slučajeva između njenog zvaničnog broja umrlih od 110.000 smrtnih slučajeva i procene analize za više od 590.000 smrtnih slučajeva.

Istraživači su takođe otkrili snažnu razliku u broju Egipta, jer je ta zemlja prijavila preko 13.000 smrtnih slučajeva, ali analiza procenjuje da bi smrtnost mogla da iznosi oko 170.000.

IHME predviđa da će globalni broj umrlih od koronavirusa porasti na 9,4 miliona do septembra, pri čemu će Indija nadmašiti SAD kao zemlju sa najvećim brojem umrlih.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sudjenje opioidi

Suđenje – Zapadna Virdžinija: Dokumenti ukazuju da su doktori prepisivali prekomerno recepte za opioide

Saša Milivojev – Biografija koju brišu sa Vikipedije