in ,

Ideja nastala na društvenim mrežama: autoput koji spaja Beograd i Zagreb možda dobija ime po nedavno preminulom Đorđu Balaševiću

Na društvenim mrežama pojavila se ideja da autoput Beograd-Zagreb, koji se tokom SFRJ zvao auto-put „Bratstvo i jedinstvo“, bude preimenovan i nazvan po nedavno preminulom kantautoru, pesniku i piscu Đorđu Balaševiću.

Građanska inicijativa Pokret slobodnih građana (PSG) podržao je u ponedeljak predlog za naziv autoputa, rekavši da je „tako važna osoba koja je svojim porukama pomirenja izgradila veze za pomirenje između naroda zapadnog Balkana, nesumnjivo zaslužila put koji povezuje Srbija, Hrvatska i BiH nose njegovo ime “.

Balašević, jedan od najcenjenijih muzičara u regionu, umro je 19. februara od infekcije covid-19. Njegova smrt podstakla je ljude da se okupe širom bivše Jugoslavije i izvedu njegove pesme. Desetine hiljada ljudi odali su mu počast svećama i cvećem, ostavljajući mandarine i preparirane zečeve u znak sećanja na pojedine pesme uz koje su generacije odrastale.

Na društvenim mrežama nedavno se pojavila fotomontaža zelenog putokaza na autoputu za Zagreb sa imenom Đorđa Balaševića, praćena pohvalama i podrškom, ali ispostavilo se da je to samo predlog jednog od Balaševićevih obožavalaca. Ideju je pokrenuo Milan Janić, koji je za N1 rekao da je “Balaševićev odlazak bio posebno težak za generaciju koja je odrasla i sazrela s njim. Ne znamo o životu bez Balaševića. Ostavio nam je mnogo i osećamo veliku zahvalnost, i sad mi pitamo kako da mu se odužimo “.

Janić je uveren da će se Novi Sad odužiti svom sugrađaninu, ali je naglasio da je “ovo pitanje malo šire” – da će se ostali građani Srbije zahvaliti Balaševiću.

Kako pišu Večernje novosti, „ne postoji čak ni jasno definisana procedura“ koja bi mogla da rezultira preimenovanjem autoputa i da predlog sa društvenih mreža „nije dovoljan“.

U Javnom preduzeću Putevi Srbije kažu da nisu adresa za promenu naziva koridora, niti znaju kakav je postupak i da koriste samo znakove državnih „puteva prvog i drugog reda“ i evropske znakove autoputeva kao nazivi autoputeva.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Učitavam...

0
boris džonson

Istraga – čijim novcem je Boris Džonson renovirao svoju rezidenciju

aljbin kurti

Kurti neće na sastanak sa Vučićem 11. maja u Briselu