in

Beograd odličan, a u Tutinu vakcinisan tek svaki 15. stanovnik

Beograd je prvi grad u Srbiji koji ima više od 40 odsto vakcinisanih punoletnih stanovnika, a iza njega sledi Užice sa 39,14 procenata imunizovanih građana, zatim Sremska Mitrovica, Priboj, Novi Sad i Niš gde je vakcinisano više od trećine populacije starije od 18 godina. S druge strane, u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu, Žagubici i Mionici još nema ni 15 procenata vakcinisanih, pokazuje statistika Kancelarije za IT i E-upravu koju ekskluzivno predstavlja “Blic”. Ubedljivo najslabije stoji opština Tutin sa samo 6,5 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva, što znači da je zaštitu primio tek svaki 15. građanin.

U Srbiji je prema poslednje preseku vakcinisan ukupno 3.119.881 građanih od kojih je 1.265.562 revakcinisano. Da su stanovnici prestonici ubedljivo najodgovorniji u borbi protiv korone pokazuje podatak da je u prvih 10 opština koje imaju najveći procenat vakcinisanih čak devet opština glavnog grada i Užice.

Ubedljivo najveći postotak vakcinisanih ima Stari grad sa 21.543 ili 57.97 odsto punoletnih stanovnika. Slede Savski venac (55,14%) i Vračar (53,49%) i to su jedine opštine u Srbiji koje imaju više od polovine vakcinisanih punoletnih građana. Od velikih gradova u Novom Sadu je 36,61 odsto stanovnika primilo vakcinu, u Nišu 36,52 procenata, a u Kragujevcu 34,91 odsto.

Najviše zabrinjava situacija u Sandžaku pošto je u Tutinu najmanji procenat vakcinisanih – svega 6,52 odsto dok je Novi Pazar na pretposlednjem mestu sa sa 13,38 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Važnost vakcinacije ne shvataju dovoljno ni meštani Lajkovca (14,55%), Žagubice (14,73%) i Mionice (14,84).

Najveći broj građana vakcinisao se kineskom vakcinom “Sinofarm”, zatim slede oni koji su primili “Fajzer” pa onda oni koji su primili “Sputnjik” dok je najmanje stanovnika imunizovano “Astra Zenekom”. Zanimljivo da je za četiri procenata više žena vakcinisano nego muškaraca.

Očekuje se da će broj vakcinisanih značajnije rasti narednih dana pošto su juče širom Srbije otvoreni punktovi za vakcinaciju na kojima građani mogu primiti vakcinu bez prethodne prijave.

To je uostalom najavio i direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

– Građani pored prijavljivanja za vakcinisanje preko portala E-uprave i preko kontakt centra, mogu da se vakcinišu i slobodnim dolaskom na punktove u svim opštinama i gradovima u Srbiji i bez prijavljivanja. Od danas je dostupna “Fajzer” vakcina, a od četvrtka će biti dostupna i Sputnjik V” vakcina – naglašava Jovanović

Kako kaže, to je poziv svim građanima Srbije da dođu da se vakcinišu.

-Nema potrebe da se prijavljuju, mogu da dođu slobodno na sve punktove i da se vakcinišu. Naravno, oni građani koji su se prijavili biće pozvani u narednih nekoliko dana i za njih će postojati poseban prioritet. Oni će imati svoje termine unapred zakazane – objašnjava Jovanović.

Direktor Kancelarije za IT podvlači da je ovo poziv i svim lokalnim samoupravama, gradonačelnicima i predsednicima opština da organizuju svoje dodatne timove za vakcinaciju i mimo punktova.

Mihajlo Jovanović

-Imamo dovoljno vakcina. Zadatak za svaku lokalnu samoupravu je da se ode u svako manje mesto, u svako selo, u svaki zaseok i da se nastavi sa masovnom imunizacijom građana – zaključuje Jovanović.

Neophodno četiri miliona revakcinisanih

Još masovnija vakcinacija nam je neophodna jer smo tek praktično na pola puta do željenog cilja.

Poznati virusolog Milanko Šekler naglašava da ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da vakcinišemo sa dve doze više od četiri miliona građana, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život.

-Onog trenutka kada priđemo broju od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica i celi sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu – ističe Šekler.

Kako kaže, mladi se manje vakcinišu jer su im u poslednjih godinu dana govorili da su manje ugroženi.

-To je stvorilo uverenje kod njih da su otporni i da to nije tema za njih. Međutim, sada i mlađi ljudi obolevaju i imaju i težu kliničku sliku, i zato je neophodno da im se pošalje poruka da treba da razmišljaju o zaštiti”, rekao je Šekler za RTS.

Kada je reč o antitelima, Šekler podvlači da je najnezahvalnije govoriti o nivou antitela koji nas štiti.

-To što se ustanovi da ih imamo jeste dobro za nas, ali to nije garancija da smo zaštićeni. Ako je naš organizam bio iscrpljen bolešću, mi smo i dalje izloženi. Kvalitet antitela posle preležane bolesti nije isti – objasnio je virusolog.

Istraživanje koje je o efektu vakcina rađeno u Kragujevcu veoma je važna, a zaključak je da sve vakcine koje se primenjuju u Srbiji efikasno štite.

“Neke vakcine brže stvaraju zaštitu, a neke sporije, otuda se češće zaražavaju oni koji su primili neku od vakcina koje sporije stvaraju antitijela, i ako se izložite virusu u riziku ste da se zarazite. Moram da napomenem da iako imate brzinu kod Fajzerove i sputnjika, tu su i češće nuspojave, dok ih kod Sinofarmove gotovo nema, tako da sve ima svoje prednosti i mane”, kaže Šekler.

U Srbiji “Astra Zeneka” nije izazvala nijednu trombozu

Kada je reč o vakcini Astra-Zeneke i nedoumicama da li je ona bezbedna virusolog Milanko Šekler kaže da je interesantno da se zemlje koje su vlasnici te vakcine, Britanija i Švedska, kao i Finska, Slovenija i druge zemlje, i dalje vakcinišu i pozivaju svoje građane da se njome vakcinišu.

-Podaci u našoj zemlji pokazuju da nije bilo nikakvih situacija, konkretno pojava tromboze i ta povezanost nije ni dokazana nigde u svetu, tako da smo i dalje u domenu insinuacija. Jako je loše kada se meša politika ili nečiji interesi jer onda ne govorimo o naučnim činjenicama – smatra Šekler.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prasici

Rekorderka

astrazeneca

Nova studija pokazuje: krvni ugrušci kod Fajzera i Moderna javljaju se gotovo isto kao kod AstraZeneke, ovo su brojevi na milion vakcinisanih