in

Vučićeva „nesvrstanost“ – vakcine sa svih strana

Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao „nesvrstani“, piše Noje cirher cajtung o nabavci cepiva u Srbiji. List navodi da su u regioni i EU političke računice često drukčije pa postoji skepsa prema ruskim vakcinama.

Ove sedmice je iz beogradskog „Torlaka“ izašlo prvih 1.100 doza vakcine Sputnjik V koje su poslate u Rusiju na proveru kvaliteta. Redovna proizvodnja bi trebalo da počne krajem maja, prenosi ugledni švajcarski Noje cirher cajtung (NZZ). „Od iduće godine bi čitav proizvodni ciklus trebalo da se autonomno odvija u Srbiji. Vlada se nada godišnjoj proizvodnji trideset miliona jedinica“, piše taj list.

Srbija tako postaje prva evropska zemlja – osim same Rusije – koja pravi Sputnjik V.

„Cepivo je proteklih sedmica izazvalo kontroverze u celoj Evropi“, piše dalje NZZ. „Vlade su kritikovale tempo Evropske agencije za lekove koja još uvek krčka proces provere Sputnjika, uprkos odlaganjima isporuka vakcina poput AtraZeneke ili Džonson&Džonsona. Evropska komisija ima stanovište da Evropi ne treba rusko cepivo – jer, kažu, dok ono bude isporučeno, imaće već dovoljno vakcina iz drugih izvora.“

Kako navodi list, ipak su Mađarska, Slovačka, a sada i Austrija odlučile da poruče Sputnjik V. O kupovini pregovara i zvanični Berlin. Prednjače već pokrajina Bavarska, kao i neke regionalne vlasti u Francuskoj, Italiji i Španiji koje nameravaju da nabave ovo cepivo.

„Neki evroparlamentarci, poput nemačke članice Zelenih Viole fon Kramon, osuđuju porudžbine kod Rusa kao nesolidarne i ‘geopolitički pogrešne’. Litvanska šefica Vlade Ingrida Šimonite čak označava Sputnjik V ‘hibridnim oružjem’ kojim Rusija u EU sprovodi princip zavadi pa vladaj“, dodaje NZZ.

„Politizacija nabavke cepiva u Srbiji ima sasvim drugu poentu. Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao nesvrstani. Kako kandidat za EU sa odličnim vezama u Moskvi i Pekingu, Srbija je poručila doze sa istoka i zapada. Poručeni su Sputnjik VSinofarmFajzerAstraZeneka i Moderna“, piše list.

Do sada je u Srbiji 1,8 miliona ljudi primilo barem jednu dozu, a 1,2 miliona obe doze vakcine. NZZ piše da je „skepsa prema vakcinama“ ipak u Srbiji sveprisutna te da su, da nekim cepivima ne bi istekao rok, u velikom stilu vakcinisani građani susednih zemalja. „Vakcinalni turisti doputovali su i iz Nemačke, Austrije i Švajcarske“, piše ciriški list.

„Za Vučića je to dobrodošla prilika da demonstrira Srbima korist od svojih odnosa sa moćnim prijateljima u Moskvi i Pekingu. Daleko manje se trudi oko Brisela, kao da misli da mu je tamo naklonost zagarantovana“, dodaje NZZ.

„Uz to, srpskom predsedniku veoma prija uloga regionalnog lidera. Ona doduše u komšiluku izaziva skepsu i odbijanje. Ali Vučić ukazuje na to da je isporučio vakcine u Sarajevo mesecima pre Evropske unije. I druge susede je darivao malim isporukama. Kosovo pak odbija cepivo iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Tako kineske i ruske vakcine ne dolaze u obzir – a pogotovo ne Sputnjik V proizveden u Srbiji“, zaključuje švajcarski list.

(DW)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Raul Kastro

Kraj ere: Raul Kastro se povlači kao lider Komunističke partije Kube

Kraljica Elizabeta i princ Filip

Sahranjen princ Filip (VIDEO)