in

Kfor: Celokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena

Celokupna verska i kulturna baština na Kosovu mora biti zaštićena i mora se poštovati, saopštio je danas Kfor, navodeći da je sveukupna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da zadržavaju „fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sačuvali“.

Manastir Visoki Dečani

Tako je iz Kfora odgovoreno na pitanje Tanjuga da li planiraju da pojačaju zaštitu manastira Visoki Dečani nakon što je Evropa nostra tu pravoslavnu svetinju proglasila za jednu od najugroženijih, a nakon čega su iz Prištine na račun igumana manastira Save Janjića stigle optužbe da je umešan u ratne zločine na Kosovu.

„Nastavljamo da blisko sarađujemo sa kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu zakona Euleks, u skladu sa principima odgovornosti“, naveli su iz Kfora.

Iz misije podsećaju da su od 2013. godine odgovorni samo za manastir Visoki Dečani, a prištinske institucije za svu ostalu kulturnu baštinu.

„Misija Kfora predvođena NATO-om i dalje je usredsređena na svakodnevnu primenu mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja u korist svih zajednica na Kosovu“, navedeno je iz misije.

Iz Kfora podsećaju da svaka promena obima aktivnosti podleže uslovima na terenu i može uslediti samo odlukom Severnoatlantskog saveta – nadležnog tela NATO za donošenje odluka.

Organizacija Evropa nostra, koja aktivno deluje u oblasti kulturnog nasleđa više od 50 godina, objavila je listu sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope u 2021. godini.

Pored Visokih Dečana, na listi su i objekti u Zagrebu i Skoplju.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid 19

SZO: Pandemija je dostigla kritičnu tačku. U punom je jeku i eksponencijalno raste. Trebaće dosta vremena da se privede kraju

horoskop

Dnevni horoskop za 13. april 2021. godine