in

Danas je 22. godišnjica od ubistva Slavka Ćuruvije

Slavko Curuvija

Danas se navršava 22. godine od ubistva novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavka Ćuruvije.

Slavko Curuvija

Novinarska udruženja i asocijacije obeležiće danas, u 11 sati, godišnjicu njegovog ubistva polaganjem cveća u ulazu zgrade u Svetogorskoj 35 u Beogradu, a u zajedničkoj najavi komemoracije podsetili su da suđenje za ubistvo traje šest godina i još nije izrečena pravosnažna presuda.

“Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je pred većem Specijalnog suda tek pre šest godina, a 22 godine nakon svirepe likvidacije u toku je ponovljeni prvostepeni postupak i još uvek nema pravosnažne presude”, podsetili su Udružene novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Kako su još napomenuli, u Ćuruviju je “ispaljeno 12 metaka, a neposredno pre toga ga je pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB)”.

Kćerka Slavka Ćuruvije, Jelena Ćuruvija Đurica, uoči godišnjice ubistva rekla je da “ideja da pravda nije još stigla jeste nešto što stavlja mračan oblak nad njom i nad njenim životom”.

“Već 22 godine su prošle i ja se sve te godine aktivno trudim da dodjemo do pravde i nekad izgleda kao da nismo stigli nigde. Bukvalno, ni par koraka dalje, iako je prošle godine delovalo da smo nadomak rešenja. Ali ja sam njegovo dete. Ne odustajem i idemo do kraja. Naravno, imam nekako nadu da pravda jeste spora, ali jeste i dostižna”, rekla je Jelena Ćuruvija Đurica za Cenzolovku.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred kuće u centru Beograda u kojoj je stanovao, bio je tog dana Uskrs po julijanskom kalendaru.

Za izvršenje likvidacije su pre dve godine prvostepeno osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora.

Fondacija Slavko Ćuruvija podseća da je medijski linč tog novinara dve nedelje od početka bombardovanja i pet dana pre ubistva u dnevnom listu Politika Ekspres objavljen tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je kasnije u celosti pročitan u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije.

Optužnica za ubistvo Ćuruvije podignuta je 15 godina nakon samog čina, a suđenje optuženima je počelo godinu dana gasnije.

„Iako je tajni dosije Državne bezbednosti pod nazivom ‘Ćuran’ sačuvan i objavljen krajem oktobra 2000. godine, a javnost saznala da je tajna policija nezakonito danima pratila Slavka Ćuruviju sve do nekoliko sekundi pre samog zločina, kako je rečeno tokom suđenja, istraga je godinama tapkala u mestu i bila opstruirana“, navode u Slavko Ćuruvija Fondaciji.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

anti vakseri

Zoran Kesić: Antivakseri zavrnite rukav

Merima Isaković

Svi muškarci i sve žene